A szabad vizeken való fürdőzés veszélyeinek megelőzése

2021. július 21. 13:53

A hétvégén, illetve a jövő hét elején ismét igazi kánikula várható, a hőmérséklet tartósan 30 Celsius fok körül alakul majd. A nagy hőség miatt egyre többen keresik fel a természetes vizeket, hogy felfrissüljenek. A szabad vízi fürdőzés azonban veszélyeket is rejthet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

A továbbiakban következzen néhány hasznos tanács, amelyek betartásával gondtalan lesz a kikapcsolódás:

  • Fürödni csak a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol ez nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá. Ezeket a partszakaszokat előzetes mérések és vizsgálatok alapján, hozzáértő szakemberek jelölik ki, a fürdőzők biztonságát szem előtt tartva.
  • Mindig kerüljük a nem kijelölt vizekben történő fürdőzést, ezzel ugyanis nem csak szabálysértést követünk el, de saját életünkkel is játszunk! Helyenként hirtelen mélyülhet a meder, vagy épp erős lehet az adott szakaszon a víz sodrása, amit a partról még nem láthatunk. A változó vízmélység- és hőmérséklet-különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek.
  • Kerüljük a sekély és ismeretlen vízterületen a vízbeugrást, mivel a vízfenéken lévő, nem látható tárgyak –például, nagyobb kövek- sérülést okozhatnak!
  • Természetesen az úszni nem tudók csak sekély vízben fürdőzzenek! A mély vizet még csónakkal, vagy felfújható matraccal se közelítsék meg!
  • Soha ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljük el a fürdőeszközökről való hirtelen vízbeugrást is! Ilyenkor a szervezetünket sokkhatás éri, ami légzésmegállást, szívritmuszavart vagy keringésleállást is okozhat.
  • Alkoholos ital vagy gyógyszer hatása alatt, bódult állapotban kerüljük a fürdőzést! Ilyen állapotban az adott helyzetet gyakran nem sikerül helyesen felmérni, ami akár tragédiához is vezethet.
  • Figyeljünk oda az időjárásra is! Közeledő vihar esetén hagyjuk el a vizet! Ez nem csak a fulladásveszély, hanem a villámcsapás elkerülése miatt is fontos.
Széchenyi 2020 Kohéziós Alap