Tűzhelyen felejtett étel füstölt egy lakásban

2021. április 19. 09:55

Az elmúlt két napban összesen nyolc bejelentés érkezett a megyei fő- és műveletirányítási ügyeletre. A Nógrád megyei tűzoltók három műszaki mentésnél és két tűzesetnél avatkoztak be, három jelzés pedig tévesnek bizonyult.

Füst áramlott vissza a szellőzőből egy négyszintes társasház egyik harmadik emeleti lakásába szombat délután Bátonyterenyén, a Kossuth Lajos úton. A város katasztrófavédelmi őrsének hivatásos tűzoltói átvizsgálták a lakásokat. A felderítés során kiderült, hogy az egyik első emeleti lakás füsttel telítődött a villanytűzhelyen, műanyag edénybe felejtett étel füstölése miatt. Az egység kivitte a szabadba az edényt és átszellőztette az épületet. Az eset során senki nem sérült meg.

A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!

- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!

- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!

- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap