Huszonhétszer riasztották a tűzoltókat a hosszú hétvégén

2021. április 06. 13:28

Az ünnepi hosszú hétvégén a megye tűzoltóit huszonhét alkalommal riasztották, amelyből tűzesethez tizenkét, műszaki mentéshez tíz esetben vonultak, valamint öt téves jelzés is érkezett a megyei fő- és műveletirányító ügyeletre.

Úttestre dőlt egy juharfa csütörtökről péntekre éjszaka Bercel és Galgaguta között. A berceli hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy családi ház hálószobájában péntek délután Érsekvadkerten, a Dózsa György úton. A rétsági hivatásos tűzoltók méréseket végeztek és a lakás több helyiségében is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az egység felhívta a lakó figyelmét, hogy felülvizsgálatig ne használja a cserépkályhát és a kéményt. A mentők egy embert a helyszínen megvizsgáltak, de nem szállították kórházba, valamint lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

A lángoló növényzet miatt hét helyszínen avatkoztak be pénteken a Nógrád megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók. A tűzzel érintett területek nagysága tíz négyzetmétertől fél hektárig terjedt. A pásztói, salgótarjáni, szécsényi és rétsági hivatásos, valamint a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel, néhol vízsugárral fékezték meg a lángokat, melyek Borsosberényben, Karancsalján, Ludányhalásziban, Magyargéc külterületén, Nógrádmegyer közelében, Pásztón és Sóshartyánban csaptak fel.

Felborult egy terepjáró gépjármű és alá szorult egy ember Szendehely külterületén szombat délután. A rétsági hivatásos tűzoltók a helyszínen lévő civilek segítségével kiemelték a sérültet a jármű alól, majd a mentőszolgálat szakembereivel közösen a mentőhelikopterhez vitték és segítettek a helikopterbe való behelyezésében.

Lerakódott égéstermék égett egy családi ház kéményében szombat este Ságújfaluban, a Kossuth úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület önkéntesei kitisztították a kéményt és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy felülvizsgálatig nem használhatja azt. Az eset során senki nem sérült és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Lámpaoszlopnak ütközött egy személygépjármű vasárnap délelőtt a 2-es számú főúton, Rétságon. A város katasztrófavédelmi őrsének tűzoltói áramtalanították a járművet és megszüntették a forgalmi akadályt. A gépjárműben ketten utaztak, a mentők egy embert megfigyelésre kórházba szállítottak.

Hétfő kora délután összehordott szemét égett negyven négyzetméteren Patvarcon, az Iskola utcában. A tüzet a balassagyarmati hivatásos tűzoltók oltották el. A délután órákban Bátonyterenyén, az Ipari Parknál háromszáz négyzetméteren, míg az este a város Barátság útján kétszáz négyzetméteren kapott lángra a száraz fű és nádas. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók kéziszerszámok és puttonyfecskendők segítségével fékezték meg a lángokat.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap