Pilinyben és Ságújfaluban is a korom égett

2021. március 01. 10:43

Február 28-án két kéménytűzhöz is riasztották a Nógrád megyei tűzoltók.

Lerakódott korom égett egy kétszintes családi ház kéményében tegnap délután Pilinyben, a Tarjáni úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei az izzó, parázsló részeket eltávolították, a kéményt kitisztították. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Lerakódott korom izzott egy családi ház kéményében tegnap éjszaka Ságújfaluban, a Kossuth úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók megszüntették az izzást és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy felülvizsgálatig nem használhatják a kéményt. Az eset során senki nem sérült, a lakók ideiglenesen rokonokhoz mentek.

A kéménytüzek többsége a kémény falára lerakódott korom és kátrányréteg miatt keletkezik, minden ötödik lakástűz pedig az égéstermék-elvezető és a tüzelő-fűtő berendezés hibájából alakul ki. Kis odafigyeléssel az ilyen esetek megelőzhetőek!

Figyelni kell arra, hogy mivel és hogyan fűtünk. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A kémény belsejére rakódó, egyre vastagodó szennyeződés leszűkíti a kémény belsejét, amely miatt visszaáramolhat a füst a lakás légterébe és akár szén-monoxid-mérgezést is okozhat. Vagy a lerakódás a fűtés során keletkező hő hatására előbb-utóbb izzani kezd és akár meg is gyulladhat. A kéményben keletkező tűz pedig pillanatok alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra és komoly károkat okozhat.

A megelőzés kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres ellenőriztetése, tisztíttatása és felülvizsgáltatása.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap