Tűzeset, gázvezeték szakítás, kidőlt fák és lehasadt faágak adtak munkát pénteken a megye tűzoltóinak

2021. február 14. 19:21

Kigyulladt tárolóépülethez, gázvezeték szakításhoz, valamint a hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó és ónos eső miatt kidőlt fákhoz és lehasadt faágakhoz riasztották Nógrád megye tűzoltóit pénteken.

Egy harminc négyzetméteres, fa szerkezetű tárolóépület egyik része kapott lángra péntek délelőtt Ságújfaluban, a Petőfi úton. A tárolóban gépeket és egyéb használati tárgyakat tartottak. A salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók három vízsugárral avatkoztak be. A tároló melletti lakóház falánál levő gázcsonk szivárgását nem sikerült teljesen megszüntetni, ezért az egységek a gázszolgáltató kiérkezéséig a gázcsonk folyamatos hűtéséről gondoskodtak. A gáz kiáramlásának megszüntetését követően sikerült a tüzet eloltani. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Vízelvezető árok tisztítása közben egy családi ház ingatlanára bekötött gázvezetéket szakított el egy munkagép pénteken kora este Sámsonházán, a Petőfi úton. A rendőrség az érintett útszakaszt lezárta, a pásztói hivatásos tűzoltók száz méteren belül az épületekben tartózkodókat felhívták, hogy otthonukat hagyják el, a szivárgás ötven méteres környezetét pedig lezárták, zárt területté nyilvánították. Az egység a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával sugárfedezet mellett kéziszerszámok segítségével feltárta a vezetéket, majd a gázszivárgást feszítővágó berendezés segítségével megszüntették. A területet ezt követően átadták a gázszolgáltató szakembereinek, akik kicserélték az érintett vezetékrészt. A gáz- és áramszolgáltatásból a fogyasztókat nem kellett kizárni, a közműszolgáltatások zavartalanul működtek, hét embernek kellett elhagynia otthonát, de ők még az este folyamán vissza is térhettek oda. Személyi sérülés nem történt.

Pénteken is több helyen akadályozták a forgalmat az úttestre dőlt fák Mátraszele közelében, a Cered és Rónabánya közötti szakaszon és Salgótarjánban. Péntek délelőtt Cered közelében egy beteget épp nem szállító mentőautó elé dőlt egy fa, a mentő kerülővel folytatni tudta az útját. Leszakadt ágakhoz vonultak a tűzoltók Somoskőújfaluban és Salgótarjánban. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók motoros láncfűrészek segítségével távolították el a veszélyes fákat, faágakat. Sérülés egyik káresetnél sem történt.

Fotó: Szécsény KvŐ (Ságújfalui tűzeset)


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap