Szén-monoxid szivárgott egy családi házban

2021. február 03. 09:40

Szén-monoxid szivárgott egy salgótarjáni családi házban, a Petőfi úton február 2-án.

A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlan levegőjében. A gázszolgáltató szakembere leplombálta a fürdőszobában lévő fali gázkazánt. A mentők egy embert kivizsgálásra kórházba szállítottak.

A szén-monoxid a lakás légterébe a nem megfelelően működő kéményen vagy a nyílt lánggal égő berendezéseken (vízmelegítő, kazán, konvektor, kályhák, kandallók, cserépkályhák) keresztül kerülhet.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.

A mérgező gáz legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű berendezések elhasználják a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tehát fontos, hogy gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő állapotban tudjuk, biztosított ezek levegő utánpótlása, tisztában vagyunk az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint beengedtük a kéményseprőt a lakásba, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

A biztonság növelése érdekében tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt vásárolni. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap