Szén-monoxid-mérgezések a hétvégén

2020. november 17. 08:37

Több településre is szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották az ország tűzoltóegységeit az elmúlt hétvégén.

A budapesti tűzoltók a huszonharmadik kerületi Maros utcába vonultak, mert két gyermek rosszul lett, végül a négytagú család minden tagja kórházba került. A tűzoltók kiérkezése előtt a gyerekeket a szülők az utcára vitték, ott várták meg az egységet. A tűzoltók a ház minden szintjén kimutatták a mérgező gázt. Nagykanizsán, egy Rákóczi utcai lakásba is a mérgező gáz miatt riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit vasárnap délelőtt, ebben az ingatlanban azonban volt szén-monoxid-érzékelő, amely jelezte a veszélyes helyzetet. Ezek mellett Hajdú-Bihar megyében két helyre, Borsod, Csongrád-Csanád és Somogy megyében pedig egy-egy szén-monoxiddal összefüggő esethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt három napban.

Idén országosan már 718 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt, míg a Nógrád megyei tűzoltók a mérgező gáz miatt harminchat esetben vonultak. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegő-utánpótlás biztosítására.

Indexkép: Szőke Péter/BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap