(Frissítve) Elhunyt Leszenyiczki János nyugállományú tűzoltó zászlós

2020. október 27. 12:46

Életének 80. esztendejében elhunyt Leszenyiczki János nyugállományú tűzoltó zászlós, a jogelőd Balassagyarmati Tűzoltóparancsnokság egykori szolgálatparancsnok-helyettese.

Leszenyiczki János 1941. február 10-én, Balassagyarmaton született. Általános iskolai tanulmányait követően vízvezeték-szerelő ipari tanulónak jelentkezett. A szakmunkásvizsga megszerzése után 3 évig a Nógrád Megyei Épületszerelő Vállalatnál dolgozott Balassagyarmaton. Ezt követően a Nógrád Megyei Víz és Csatornamű Vállalatnál helyezkedett el Salgótarjánban. 1961 októberében katonai szolgálatra vonult be Rétságra, ahonnan 1963 novemberében szerelt le őrvezetőként.

Leszenyiczki János a Balassagyarmati Városi és Járási Tűzoltóparancsnokság hivatásos állományába, 1976. január 01-én szerelt fel először, mint vonulós tűzoltó. Ezt követően több beosztásban is dolgozott: volt gépkocsivezető, szerparancsnok, megbízott szolgálatparancsnok, szolgálatparancsnok-helyettes. Az 1979/1980-as esztendőkben elvégezte a tiszthelyettes-képző iskolát. Ezt követően 1980. szeptember 01-i hatállyal szerparancsnoki kinevezést kapott.

Jellembeli tulajdonságát az őszinteség, a közösség iránti kötelességtudata, családja iránti szeretete és a felelősség jellemezte. Ezen emberi tulajdonságainak köszönhetően, rövid időn belül beilleszkedett és munkatársaival kitűnő kapcsolatot teremtett. Rendszeresen konzultált parancsnokaival, a foglalkozásokon is aktívan részt vett.  Tűzoltótársainak jó példával járt elől a szolgálat ellátása során, vezetőként azonban a fegyelmet is megkövetelte.

A tűzoltói pályát kezdetektől fogva komolyan vette, élethivatásának tekintette.

Hivatásos szolgálata alatt több alkalommal részesült parancsnoki dicséretben és jutalomban, és 1982-ben megkapta a Tűzbiztonsági Érem ezüst fokozatát is.

Szolgálati viszonya 1994. március 31-ei hatállyal szűnt meg.

 

Leszenyiczki János nyugállományú tűzoltó zászlós temetésének időpontja és helye:

2020. november 2. (hétfő)

11:00 óra

Balassagyarmati Temető

 

Emlékét kegyelettel őrizzük.

Indexkép: Nógrád MKI archívum

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap