Őszi kerti munkálatok során is figyeljünk a tűzvédelmi szabályokra

2020. szeptember 24. 13:37

A hőmérséklet csökkenésével és az ősz beköszöntével sok helyen megkezdődtek az őszi kerti munkálatok. Az avar és kerti növényi hulladék megsemmisítésére számos esetben a környezetre legkárosabb módot választják az emberek, azaz elégetik azt. Ezen tevékenység ebben az évben még engedélyezett, azonban az égetés elvégzése előtt mindenkinek ajánlott tájékozódni az égetés szabályairól!

Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a helyi önkormányzat megengedi és rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, vagy egyértelműen tiltja az avar és kerti hulladék égetését, akkor az égetés tilos.

Ha az önkormányzati rendelet engedélyezi a tevékenységet, akkor azt is meghatározza, hogy mely napokon, milyen időintervallumban lehet az égetést végezni. A rendeletben meghatározott időponton kívül az avar és kerti hulladék égetése tilos. Kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék, valamint egyéb szemét égetése mindenkor tilos!

A növényi hulladék égetésekor is tisztában kell lenni az alapvető tűzvédelmi szabályokkal. Sok esetben a jelentéktelennek tűnő égetés is meglehetősen nagy kiterjedésű szabadtéri tűzzé tud nőni az emberi gondatlanság, figyelmetlenség miatt.

Tavalyi évben például Őrhalomban kerti hulladék égetésének következtében a lángok átterjedtek a szomszédos ingatlanok kertjeire, illetve az egyik lakóház hátsó kertjében található, faszerkezetű melléképületbe is belekaptak. A tüzet a balassagyarmati és szécsényi hivatásos tűzoltóknak több vízsugár és kéziszerszám segítségével sikerült eloltani. Egy másik esetben, Püspökhatvanban is kerti égetés következtében terjedt át a tűz a szomszédos telekre, ahol különböző faanyagokat gyújtott meg, melyet végül a berceli hivatásos tűzoltók oltottak el.

A keletkezett növényi- és kerti hulladék égetésekor az alábbi tűzvédelmi előírásokat tartsuk be:

  • Égetni csak megfelelően kialakított helyen, vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon szabad. A tűz közvetlen közelében ne legyen más éghető anyag (fa, bokor, kerti bútor), se épület hisz ezekre a tűz könnyen átterjedhet.
  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, illetve csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék) és a tűz oltásához, irányításához szükséges kézi szerszám (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár.
  • Az égetés befejeztével minden esetben győződjünk meg arról, hogy megfelelően eloltottuk a tüzet. Gondoskodni kell a visszamaradt parázs vagy hamu lelocsolásáról, illetve földréteggel történő lefedéséről.
  • Ha mégis baj következik be, hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet!

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez írásban (3100 Salgótarján, Szent Flórián tér 1., abtenq.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh) be kell jelenteni.

Indexkép/Videó: Nógrád MKI archívum

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap