A 31. hét jelentősebb káreseményei

2020. augusztus 03. 11:25

A Nógrád megyei tűzoltók egyaránt beavatkoztak műszaki mentéseknél és tűzeseteknél is az év 31. hetén. Vonultak veszélyes fához, kigyulladt munkagépekhez, közlekedési balesethez, szabadtéri tüzekhez és lángoló tetőszerkezethez.

Egy húsz méter magas, negyven centiméter átmérőjű topolyafa rádőlt egy pálinkafőzde épületének tetőszerkezetére, és a szomszédos lovastanyára vezető villanyvezetéket is megfeszítette július 27-én este Salgótarjánban, az Építők úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a helyszínre, az áramszolgáltató szakembereivel történt konzultáció alapján azonban megállapították, hogy a fa eltávolítását aznap nem lehet elvégezni, mert több órát venne igénybe, és ehhez a Salgóbánya településrész áramellátását biztosító 20 kW-os vezetéket több órára le kellene kapcsolni. Az áramszolgáltató szakembere a létraszer segítségével megközelítve lejjebb engedte a lovardába vezető vezetéket, hogy a fa súlya ne feszítse, majd az egység a területet kordonszalaggal ideiglenesen elkerítette. A lovastanya és a pálinkafőzde üzemeltetőinek az áramkimaradásról történő tájékoztatását követően, kedden reggel a salgótarjáni hivatásos tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei újból a helyszínre vonultak. Az áramtalanítást követően az áramszolgáltató szakemberei a vezetéket leválasztották a hálózatról, majd az egység motoros láncfűrész és a létraszer segítségével eltávolította a vezetékre lógó ágakat. Az áramszolgáltatást ezt követően vissza lehetett kapcsolni, az egység pedig az épületről is eltávolította a fát.

Két munkagép is kigyulladt munka közben július 28-án délután. Bercelen, Ordas-pusztán egy kombájn motortere égett egy éppen learatott hat hektáros búzatábla szélén. A tulajdonos porral oltó készülékkel megkezdte az oltást, a tűz a gabonára nem terjedt át. A kiérkező berceli hivatásos tűzoltók két gyorsbeavatkozó sugárral oltották el a tüzet. Litkén pedig egy traktor gyulladt ki és égett teljes terjedelmében. A szécsényi és salgótarjáni hivatásos tűzoltók két gyorsbeavatkozó sugárral eloltották a tüzet, mely a traktor környezetére nem terjedt át. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, a vezetők ki tudtak szállni a munkagépekből.

Lesodródott az úttestről és szalagkorlátnak ütközött egy személygépjármű a 21-es számú főúton, Pásztó közelében július 29-én délután. A pásztói hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és biztosították a helyszínt. A gépjárműben utazó három ember nem sérült meg az ütközésben.

Száraz fű égett négyszáz négyzetméteren július 30-án délután Nagyorosziban. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesületének önkéntesei vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Egy tizenkét négyzetméter alapterületű melléképület tetőszerkezete gyulladt ki Szarvasgedén, a Kossuth úton július 31-én hajnalban. A pásztói hivatásos tűzoltók és a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei egy vízsugárral oltották el a tüzet. A tűz a tetőszerkezetről nem terjedt át sem az épületre, sem a szomszédos ingatlanra. A tűzeset során személyi sérülés nem történt, az épületben nem tartózkodott senki.

Foltokban, nyolcezer négyzetméternyi területen száraz fű égett Buják és Kisbágyon között augusztus elsején késő este. A pásztói hivatásos tűzoltók és a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei egy gyorsbeavatkozó sugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap