Tűzesetekben és műszaki mentésekben is bővelkedett a keddi nap

2020. április 01. 10:54

Szabadtéri tüzekhez, egy traktorban keletkezett tűzhöz, majd egy meghibásodott kémény miatt és egy szén-monoxid-érzékelő jelzésére is riasztották Nógrád megye tűzoltóit a hét második napján.

Négyszáz négyzetméteren égett a száraz fű kedden délelőtt Endrefalván, a Dobó Katalin úton. Később szénabálák égtek negyven négyzetméteren Piliny közelében, a 22-es számú út mellett. Nyolcszáz négyzetméteren nádas égett kedden délután Mátraverebélyben, a Vasút úton, majd este mintegy kétszáz négyzetméteren Dorogháza és Nemti között, egy földút két oldalán. Este harminc nagyméretű körbála gyulladt ki Balassagyarmat külterületén is. A tüzeket szécsényi, a bátonyterenyei és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei oltották el puttonyfecskendőkkel, gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal, a bálákat pedig munkagépekkel bontották szét. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Kigyulladt egy traktor és a tűz átterjedt a környező legelőre is kedden délután Salgótarjánban, a Déryné út végén. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói porral oltó és habbal oltó készülékekkel, majd vízzel avatkoztak be. Az egység a traktor izzó részeit lehűtötte, a másfél hektárnyi legelőre és a közeli erdő aljnövényzetére is átterjedő tüzet kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel, majd vízzel sikerült megfékezni. Sérülés nem történt.

Lerakódott égéstermék és technológiai meghibásodás miatt eltömődött és használhatatlanná vált egy családi ház kéménye Magyargécben, a Petőfi utcában. A szécsényi hivatásos tűzoltókat kedden délután riasztották a helyszínre, az ott lakó ember nem akarta elhagyni a házat, a fűtést viszont nem tudta más módon megoldani. Az egység a tüzet megszüntette, a fűtőberendezésből és az égésterméket eltávolította. A település polgármestere biztosított a lakó számára elektromos fűtőberendezést, így végül otthonában maradhatott. Sérülés nem történt.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy kétszintes családi ház földszinti fürdőszobájában levő gázkazán mellett szerda hajnalban Balassagyarmaton, az Ipolypart utcában. A házban két felnőtt és három gyerek tartózkodott, ők a tűzoltók kiérkezése előtt átszellőztették és elhagyták az épületet. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, de a műszer egyik esetben sem mutatta ki szén-monoxid jelenlétét, az érzékelő azonban továbbra is jelzett. A gázszolgáltató szakembere megvizsgálta a fürdőszobai gázkazánt, és megállapította, hogy a problémát a visszaáramlott égéstermék okozhatta, ezért a készülék használatát betiltotta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, sérülés nem történt és a lakók rosszullétre sem panaszkodtak.

 

Fotó: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap