Tegnap történt

2020. február 14. 08:55

Még csütörtökön is érkezett bejelentés néhány, az elmúlt napok erős széllökései miatt megdőlt fáról és egy megrongált tetőről, de árokba borult autó mentéséhez, szárazfű tüzekhez és kéménytűzhöz is riasztották a megye tűzoltóit.

Az erős szélben csütörtök reggelre megdőlt egy lakóház mellett álló, nyolc méteres fenyőfa és a csúcsa a villanyvezetékek közé szorult Karancslapujtőn, a Rákóczi úton. Az áramszolgáltató kiérkező szakembere az épületet leválasztotta a hálózatról, majd a salgótarjáni hivatásos tűzoltók létraszer segítségével közelítették meg, majd motoros láncfűrésszel kivágták a fát, az áramot ezután vissza lehetett kapcsolni. A szélvihar több cserepet lesodort az ipolyvecei római katolikus templom tetejéről, melyek egy része az ereszcsatornába esett. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók létraszerrel közelítették meg a tetőt, majd a veszélyes cserepeket dugólétrával és kötéllel távolították el. Veszélyesen megdőlt egy tizenöt méteres fenyőfa Szécsényben, egy Ludányhalászi úti telephelyen is, és az ott dolgozók attól tartottak, hogy a fa az épületre fog dőlni. A fát a szécsényi és balassagyarmati hivatásos tűzoltók vágták ki. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Megcsúszott az úton, árokba hajtott és az oldalára borult egy személygépkocsi csütörtök reggel Szécsény és Pösténypuszta között. Az egyedül utazó sofőr az egységek kiérkezése előtt ki tudott szállni a járműből, de a mentők sérülése miatt kórházba szállították. A szécsényi hivatásos és önkéntes tűzoltók áramtalanították és a baleseti helyszínelés idejére rögzítették az autót, közben a közútkezelő gondoskodott az útszakasz síkosságmentesítéséről, mivel a baleset következtében az úttestre üzemanyag folyt.

Száraz fű égett ötszáz négyzetméteren csütörtök délután Sóshartyánban, az Attila úton. Lápos területen összehordott szemét égett tíz négyzetméteren kora este Csécse és Szarvasgede között, egy mezőgazdasági létesítmény (TSZ major) területén. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntesei, valamint a pásztói hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel oltották el a tüzeket. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Begyulladt a lerakódott korom Patakon, egy Arany János utcai családi ház kéményében csütörtök éjszaka. A rétsági hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos a kéményből az égésterméket eltávolította, az égést-izzást megszüntette, az egység utómunkálatokat végzett és felhívta a figyelmet arra, hogy a szakember általi felülvizsgálatig a kémény nem használható. Az ott lakó két felnőtt és három gyerek rokonoknál töltötték az éjszakát, mert a fűtést más módon nem tudták megoldani. Személyi sérülés nem történt.

 

Fotók: Szécsény KvŐ


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap