Az advent időszaka is teljen biztonságban

2019. december 11. 08:33

Vasárnap már a harmadik gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún. A mindennapok rohanó forgatagában lassan mindannyiunk szívébe beköltözik a készülődés, a várakozás öröme. Érdemes azonban odafigyelnünk az ünnepi hangulat gyúlékony kellékeire, nehogy a tűzoltókra várakozás időszaka is legyen a december.

Hazánkban naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. A statisztikák szerint télen ez a szám a duplájára emelkedik, hiszen ilyenkor többet tartózkodunk otthonukban, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, jobban fűtünk és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. Az esetek többségében a lángok csak egy-két négyzetméternyi területet érintenek, azonban nap, mint nap előfordul olyan eset, ahol teljesen kiég egy szoba vagy lakhatatlanná válik egy lakás, holott ezek a katasztrófák könnyen megelőzhetőek lennének.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák kiváltó oka ebben az időszakban leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el és felügyelet nélkül hagyják. Így a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül könnyen átterjednek a lakás más helyiségeire is. Az adventi koszorúk vagy házikók, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, nagy odafigyelést igényelnek. Minden esetben fontos olyan alátétet használni, ami nem éghető, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű a gyertyákat és koszorúkat stabil helyre tenni, ahol nem dőlhetnek el vagy nem eshetnek le, emellett azok közeléből is minden gyúlékony anyagot el kell távolítani. A gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, és mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el. Ha az ünnepi koszorúnk nem ilyen, inkább ne gyújtsuk meg rajta a gyertyákat, enélkül is ékes és nem utolsósorban biztonságos dísze lehet a szobánknak vagy az ünnepi asztalunknak.

Szintén sok esetben okoz tüzet az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, vagy ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Ügyeljünk arra is, hogy az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek a bútorok lábai alá. 

A fűtési rendszer hibáira is számos tűzeset vezethető vissza. A fűtőberendezéseket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, szükség esetén kitisztíttatni, hiszen meghibásodásuk nemcsak hideg szobát eredményezhet, de lakástüzet is előidézhet.

Gyakori, hogy a sütés-főzés vezet tűzhöz. Állítsuk be például a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. Nem kell nagy tűz a tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz halálos füstmérgezést. Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Az égő olajba öntött víz hatására az olaj ugyanis robbanásszerűen kivetődik az edényből és emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak, a tűz pedig zárt térben pillanatok alatt átterjedhet a lakás további helyiségeire. A legcélszerűbb tehát ilyen esetekben az égő lábasra, olajsütőre fedőt tenni, így az égés azonnal megszűnik – és elzárni/kikapcsolni a tűzhelyet.

Ajánlott a lakásokban is kézi tűzoltó készüléket készenlétben tartani, amellyel megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve magunk és vagyontárgyaink épségét, de ha gyorsan kell cselekednünk, jó szolgálatot tehet akár egy kancsó víz, egy üveg szóda vagy ásványvíz is.

Amennyiben a baj mégis megtörténik, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap