Közlemények


Szilveszterkor is fontos a biztonság
2017. december 28.
Az év utolsó napján az emberek többsége szeret ünnepelni és látványos tűzijátékkal búcsúztatni az évet, ez azonban veszélyes is lehet. Az úgynevezett hármas kategóriába tartozó pirotechnikai termékek árusítása december 28-tól 31-ig lehetséges Nógrád megye öt helyszínén: Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón és Balassagyarmaton két helyszínen.

Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. Fontos, hogy amennyiben ilyen eszközöket vásárolnak, tilos azokat a padláson vagy pincében tartani, és gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy a gyermekek semmiképpen se férjenek hozzá.

Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat. Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek, azokat 16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat.

A katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. A tűzijátékot árusító helyek esetében a katasztrófavédelem azt vizsgálja, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan petárdázni idén is tilos. Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el. A szabálysértési bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint. Mivel a pirotechnikai termékek működtetése élénk fény- és hanghatással jár, ezeket körültekintően, mások figyelembe vételével szabad működtetni.

Fontos, hogy mindig legális, ellenőrzött árusítóhelyen vásároljunk pirotechnikai termékeket, hiszen azokat olyan szakember árusítja, aki szakmai tanácsokat tud adni a vásárlóknak. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy gépkocsi csomagtartójából. Ha a megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használjuk fel, miután megszáradt.

A pirotechnikai eszközök biztonságos használatának legfontosabb szabályai: ne hajoljunk az eszköz fölé, ne irányítsuk őket emberre, állatra, épületre, növényre. Minden esetben a legális árusítóhelyeket keressük, ahol magyar nyelvű használati utasítással ellátott terméket kaphatunk szakemberektől. Erős szél esetén ne működtessünk pirotechnikai termékeket, tűzijátékokat.

Amennyiben mégis baj történne, haladéktalanul értesítsék a tűzoltókat a 112-es segélyhívó telefonszámokon.