Közlemények


Karácsonykor is biztonságosan
2017. december 24.
Elérkezett a sokak által már nagyon várt karácsony, az ünnepre való készülődés, a sütés-főzés, a gyertyák égetése és a karácsonyi fényfüzérek azonban sok veszélyt is rejtenek magukban. A legfontosabb szabályok betartásával megelőzhető, hogy tragédiával végződjön az ünnep.

2012 óta folyamatosan csökken a lakástüzek száma, az ilyen esetek egyötödéhez azonban még mindig az év utolsó egy hónapjában riasztják a tűzoltókat. Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Fontos továbbá, hogy időben tudjunk reagálni a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban található textíliákon és a karácsonyfán keresztül nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek. A kisebb tüzeket magunktól is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig tartsuk szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat! Ezek meggyújtását ne bízzuk gyermekekre, s őket ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorú környezetében.

Hagyomány ilyenkor adventi házikót készíteni, amely lehet fából vagy papírból, és gyakran gyertya van a közepén, ami különösen tűzveszélyessé teszi. Ezen díszek elkészítésénél a látvány mellett a biztonságra is törekedni kell, a gyertyákat akár LED mécsesekkel is helyettesíthetjük, biztonságosabbá téve az ünnepkört.

Fontos, hogy a gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel lévő adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását.

A karácsonyfa az otthon melegében igen gyorsan kiszárad, ezzel pedig folyamatosan nő a lángra lobbanás veszélye. Az ilyen tűzesetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy gyertyát, csillagszórót ne helyezzenek a fa közelébe, csak megfelelő műszaki állapotú, magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpafüzéreket (izzósorokat) használjanak, s azokat éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére kapcsolják/húzzák ki. Az esetleg fellobbanó lángok továbbterjedését vizes pokrócokkal, vagy ha van, kézi tűzoltó készülék alkalmazásával lehet leggyorsabban megfékezni. Fokozottan figyeljünk arra, hogy amennyiben karácsonyfatűz alakul ki, és a fán elektromos lámpafüzér volt, vízzel vagy vizes pokróccal az ilyen tűz oltást csak azután kezdjük meg, miután a lámpafüzér csatlakozóját a dugaljból kihúztuk. A fenyőfát egyébként tartsuk minden esetben hőforrástól távol, és díszítéséhez elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk.

A fenti tanácsainkat megfogadva nagyban hozzájárulhatnak a balesetek megelőzéséhez, ezért kérjük mindenképp tartsák be azokat.