Közlemények


Advent idején is biztonságosan!
2017. december 01.
Vasárnap Advent első vasárnapja lesz, ilyenkor sokan meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. A lakástüzek száma karácsony közeledtével ugrásszerűen megnő, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság ezért ezúton hívja fel az emberek figyelmét a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk és csillagszórók veszélyeire.

Noha a lakástüzek száma az utóbbi években folyamatosan csökken, az ilyen esetek egyötödéhez azonban még mindig az év utolsó egy hónapjában riasztják a tűzoltókat. Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Az égő olajba öntött víz hatására az olaj ugyanis robbanásszerűen kivetődik az edényből és emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak, a tűz pedig zárt térben pillanatok alatt átterjedhet a lakás további helyiségeire is. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az lesüllyed az edény aljára, azaz az olaj alá, a magas hőmérsékletű olaj hatására pedig a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik (1 liter vízből 1750 liter gőz), amely robbanásszerűen löki ki az edényből az égő olajat. Ez után pedig könnyen megvan a baj, először csak a tűzhely környezete, majd az egész konyha, aztán az egész lakás lángba borulhat… A legcélszerűbb tehát ilyen esetekben az égő lábasra, olajsütőre fedőt tenni, így az égés azonnal megszűnik – és elzárni/kikapcsolni a tűzhelyet. A kisebb tüzeket magunktól is meg kell próbálni eloltani, amennyiben azonban ez nem vezet eredményre, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az adventi vasárnapokon gyújtott gyertyákat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig tartsuk szem előtt, hogy az adventi koszorú, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat!

Fontos, hogy a gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel lévő adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását.