Hírek


Tűzvizsgálók „nagyító alatt”
2019. október 11. 08:47
Kigyulladt egy raktárbázis konyhája szerdán kora este Hajdúszoboszlón, a Tessedik Sámuel utcában. A lángokat sikeresen eloltották a hivatásos tűzoltók. A tűz keletkezési okát tűzeseti helyszíni szemle és tűzvizsgálat fogja kideríteni. Az eset érdekessége, hogy az ország minden megyéjéből érkezett egy-egy tűzvizsgáló páros a helyszínre, hogy kiderítse, mitől borult lángba a konyha. Az érintett épület ugyanis a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisán található, ahol országos versenyen mérik össze tudásukat a szakemberek.

Október 9-e és 11-e között rendezi meg a katasztrófavédelem az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedőt és Szakmai Fórumot. A rendezvényt dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, hogy ez a megméretés a nemzetközi szakemberek figyelmét is felkelti évek óta, ezért idén cseh, holland, lengyel, finn és szlovák tűzvizsgálók is megfigyelik a feladatokat és azok végrehajtását.
 
A verseny menetrendjét már Fülep Zoltán tű. ezredes, a katasztrófavédelmi főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője ismertette. Elmondta, hogy négy feladatsort kell teljesíteniük a tűzvizsgálóknak. Az írásbeli teszt mellett a gyakorlatban is bizonyítaniuk kell: egy teljesen kiégett konyhában kell megállapítaniuk a tűz okát, meg kell vizsgálniuk a berendezéseket ért hatásokat, a tűz terjedésének módját, a károk mértékét, egyszóval minden olyan körülményt, amely a kiégett helyiséggel kapcsolatba hozható.
 
Csütörtökön a kétfős csapatok sorsolás után tudták meg, hogy mi lesz a pontos feladatuk, ennek teljesítésére meghatározott idő állt rendelkezésükre. A tesztsor után a megégett tárgyakat kellett elemezniük, arra keresve a választ, hogy a tűzben érintett vagy tüzet okozó eszközökről volt-e szó. Az majd a pénteki szakmai fórum után derül ki, hogy idén melyik az ország legjobb tűzvizsgáló csapata.