Hírek


Kilencszázötvenhárom egységnyi vért adtak a kollégák
2019. október 10. 13:27
A hagyományokhoz híven a katasztrófavédelem a Magyar Vöröskereszttel közösen országos véradást szervezett a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából. Október kilencedikén a főigazgatóság és a területi szervezetek munkatársai összesen több mint háromszáznyolcvan liternyi vért adtak.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Ez a nap arról szól, hogyan tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl. A világnap idei témája illeszkedik a 2016-ban elindított, a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampányba. 2019-ben a Sendai Keretrendszer hét célkitűzése közül a negyedik áll a középpontban: eszerint 2030-ig jelentősen csökkenteni kell azokat a károkat, amelyeket a katasztrófák okoznak a kritikus infrastruktúrákban, az alapvető szolgáltatásokban, különös tekintettel az egészségügyi, oktatási rendszerre, emellett növelni kell ezen rendszerek rugalmasságát, alkalmazkodóképességét. Az ENSZ főtitkárának idei üzenete szerint minden olyan dollárral hat dollár takarítható meg, amelyet arra áldoznak, hogy az infrastruktúrákat képessé tegyék a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, az úgynevezett „klímarugalmasságba” történő befektetés tehát munkahelyeket teremt és megtakarításhoz vezet.
 
Az idei véradáson összesen ezeregyszázegy kolléga jelent meg, közülük kilencszázötvenhárman ténylegesen adhattak vért, segítségükkel háromszáznyolcvanegy liter vér gyűlt össze.