Hírek


Jelentős károkat okozott a viharos szél Nógrád megyében, de nem csak ez adott munkát a megye tűzoltóinak
2019. október 01. 09:56
A hétfői napon a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fő- és Műveletirányító Ügyeletére közel száz bejelentés érkezett. Közel harmincöt helyszínre kidőlt fák miatt, öt helyszínre a viharos szél által megrongált háztetők miatt kértek segítséget, emellett öt tűzeset is történt és két településen bejelzett a szén-monoxid érzékelő. Személyi sérülés egyetlen esetben sem volt.

A balassagyarmati hivatásos tűzoltók tizenöt, a szécsényiek tíz, a salgótarjániak és a rétságiak kilenc-kilenc, a pásztói egység öt, a berceliek és a bátonyterenyeiek négy-négy káresetet számoltak fel. Az önkéntesek közül Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesülete hét, a Diósjenői Tűzoltó Egyesület kettő, a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Belső-Cserhát Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület, a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület további egy-egy káreset felszámolásában vett részt, de folyamatosan bevetésre készen állt az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesület is.

Balassagyarmaton és környékén tíz, Salgótarjánban és Szécsényben hat-hat, Érsekvadkerten négy, Bátonyterenyén, Kazáron, Borsosberényben és Diósjenőn három-három, ezen kívül a megye számos településén egy-egy helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra. A szomszédos megyéket sem kímélte az időjárás, a rétsági hivatásos tűzoltókat a Pest megyei Kemencére, míg a pásztói egységet a Heves megyei Mátraszentimrére is riasztották.

Többségében úttestre dőlt fák, leszakadt faágak miatt érkeztek a bejelentések, melyek több helyen akadályozták a jármű-, vagy éppen a gyalogosforgalmat. Balassagyarmaton, a Baross Gábor úton egy tizenöt méteres akácfa leszakított egy villamos vezetéket, kidöntött egy távközlési oszlopot és az úttestre szakadva a járműforgalmat is akadályozta. A Május 1. úton az általános iskola udvaráról kidőlt fa a kerítést rongálta meg és a járdára dőlve a gyalogosforgalomban idézett elő akadályt. A Jókai úton két fa dőlt ki, az egyik egy autóra, forgalmi akadályt is okozva ezáltal. Salgótarjánban, a Sugár úton egy huszonöt méteres fűzfa lehasadt ágát a villanyvezeték tartotta meg. Az Acélgyári úton egy akácfa egyik ága egy épületre szakadt, a gyalogosforgalmat is veszélyeztette. Kazáron, a Május 1. úton egy autóbuszfordulóban dőlt ki egy tíz méteres fa, a buszok közlekedésében okozva fennakadást. Szécsényben két autóra estek lehasadt faágak, a Tugár úton pedig egy családi házra dőlt egy fa, mely a szomszédos házra is rálógott. Tolmácson villanyvezetékekre szakadt több faág, némelyik le is szakította azt. Borsosberényben egy kidőlt fa egy lakatlan épületet és egy telefonvezetéket rongált meg. Csesztvén egy-egy tizenöt méteres dió- és fűzfa az utcára dőlt, és villamos vezetéket is szakított, mely miatt egy időre az áramellátás is megszakadt. Drégelypalánk és Balassagyarmat között a vasúti sínekre dőlt egy harminc méteres fa, a vonatközlekedést akadályozva és a vonatra várakozó utasokat is veszélyeztetve. Bátonyterenyén, a Rákóczi úton egy fa a szomszéd ház tetejére dőlt rá. Érsekvadkerten, az Ady úton egy tizenöt méteres diófa tört ketté, kerítésre és távközlési oszlopra szakadva.

Tetőket rongált meg a viharos szél Balassagyarmaton három, Terényben és Borsosberényben egy-egy helyszínen. Balassagyarmaton, a Munkás úton feltépte a palatetőt, a Deák Ferenc úton a cserepeket rongálta meg, a Zichy úton egy áruház kéményének tartószerkezete lazult meg, emiatt a kéményt el is kellett távolítani. Terényben a háztető hullámlemezeit bontotta meg mintegy tizenöt négyzetméteren a szél, ezek egy részét el kellett távolítani, másik részüket sikerült rögzíteni.

A vihar okozta károk döntő többségét a hétfői napon sikerült felszámolni, az esti órákra azonban a látási viszonyok jelentős mértékben megromlottak, így néhány káresethez, ahol közvetlen élet- vagy balesetveszély nem állt fenn, a keddi napon újra vonulnak a tűzoltók.

Tűz keletkezett Bánkon, Nógrádkövesden, Érsekvadkert és Rétság között, Varsány és Nógrádsipek között, valamint Pásztón. Bánkon a viharos erejű szél nagyfeszültségű vezetéket szakított le, a lelógó vezeték pedig meggyújtotta a tarlót. A rétsági hivatásos tűzoltók egy puttonyfecskendővel és egy gyorsbeavatkozó sugárral fékezték meg a tüzet. Nógrádkövesden egy magtározó épületében keletkezett tűz, melyet a berceli hivatásos egység a Belső-Cserhát Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület önkénteseivel közösen oltott el. Érsekvadkert és Rétság között a 22-es út mentén huszonöt hektáron kapott lángra a napraforgó, a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesülete önkéntesei egy-egy sugárral avatkoztak be, emellett egy munkagép körbeszántotta a tűzzel érintett területet, megakadályozva a lángok továbbterjedését.

Keszegen egy családi ház fürdőszobájában és Bátonyterenyén egy lakóházban bejelzett a szén-monoxid-érzékelő. A helyszínre érkező berceli, illetve bátonyterenyei egységek méréseket végeztek, mindkét helyszínre kihívták a gázszolgáltató szakemberét is, aki a keszegi káresetnél a kazánt le is tiltotta. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetben sem volt szükség, rosszullétre nem panaszkodtak.

Fotó: Szeles Péter tű. alezredes