Hírek


Nemzetközi Tűzoltó Hidak
2019. szeptember 09. 14:52
Kilencedik alkalommal találkoztak a határmenti magyarországi és szlovákiai települések hivatásos és önkéntes tűzoltói szeptember 7-én délután a Balassagyarmatot és Tótgyarmatot összekötő Ipoly-híd magyar és szlovák hídfőjénél tartott rendezvényen. A Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség és a Nagykürtösi Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség szervezésében, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködésével rendezett találkozó legfontosabb célja volt a határ két oldalán élő és dolgozó tűzoltók lassan egy évtizede fennálló kapcsolatának tovább erősítése.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Medvácz Lajos, a házigazda Balassagyarmat város polgármestere, Juhász László tű. alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, Okolenszki Gábor tű. alezredes, a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Csoór József, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, Anita Galcikova, a Nagykürtösi Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség elnöke, és Belovai Róbert rendőr alezredes, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság vezetője.

Az ünnepélyes program közös felvonulással vette kezdetét az egykori határátkelőhely szlovák oldaláról az Ipoly hídján át a magyar oldalon levő hídfőig. A megnyitó ünnepség keretein belül elismerések átadására is sor került.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2019. június 27-én bekövetkezett vihar által okozott károk felszámolásában nyújtott kiemelkedő tevékenységért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség elismerésében részesült az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, valamint a Csővári Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Egy közelmúltbeli tűzesetnél tanúsított helytállásukért a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elismerésben részesítette, ezzel együtt példaként állította a Nógrád megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók állománya elé Oman Alexandrát és Varga Balázst. Az Érsekvadkert Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete önkéntesei 2019. augusztus 31-én Patakon, a Petőfi utcában egy családi ház egyik helyiségében keletkezett tűzből egy égő heverőt és két PB gázpalackot távolítottak el a balassagyarmati és a rétsági hivatásos tűzoltók helyszínre érkezése előtt, ezzel példás magatartásról tettek tanúságot.

A program részét képezte a már hagyományossá vált főzőverseny, kora délután gyerekek tették próbára magukat tűzoltóként, összemérve ügyességüket és gyorsaságukat, majd természetesen az önkéntes tűzoltók tűzcsapszerelő-versenye sem maradt el. Az est leszálltával a már többéves hagyománynak megfelelően megvilágított vízfüggönyt emeltek az Ipoly folyó fölé a két ország hivatásos és önkéntes tűzoltói az összetartozás jegyében.

A tűzoltóverseny győztese Chrastince (Ipolyharaszti) csapata lett, második helyen végzett Radzovce (Ragyolc) csapata, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Čeláre (Csalár) csapata állhatott fel. A Nógrád megyei önkéntesek közül Szécsényfelfalu a hetedik, Salgótarján csapata a nyolcadik helyen végzett.

 

Fotók: dr. Szikora Viktória tű. főhadnagy, NMKI


 

Kapcsolódó képek:

Nemzetközi Tűzoltó Hidak Nemzetközi Tűzoltó Hidak Nemzetközi Tűzoltó Hidak
>>> További képek a galériában <<<