Hírek


Ismét dobogón a salgótarjáni tűzoltó
2019. szeptember 09. 12:20
A VI. Tűzoltó Tájfutó Verseny Férfi 21B kategóriájában a dobogó harmadik fokára a salgótarjáni Verebélyi Tibor tűzoltó főtörzsőrmester állhatott.

Eger Felsővárosa adott otthont az immár hatodik alkalommal megrendezett Tűzoltó Tájfutó Versenynek, amelyet az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesülettel közösen szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület. A szeptember hetedikei országos versenyen hat megye tűzoltói mérték össze állóképességüket, gyorsaságukat és tájékozódási képességüket.

A kicsit borongós, de kellemes hőmérsékletű napon már reggel kilenc órától gyülekeztek e nem mindennapi sportág kedvelői. Sokan a családtagjaikkal együtt érkeztek a versenyközpontba, amelyet idén is az egri tűzoltómúzeum udvarán rendeztek be. A megméretés csaknem százötven indulójából huszonöten a katasztrófavédelem állományából neveztek.

A tájfutás közben nemcsak futni kell, hanem egy ismeretlen terepen, térkép alapján a kijelölt pontokat megkeresni. Fontos a gyorsaság és a térlátás, a gyors gondolkodás és döntés az irányválasztásról. A tájékozódási és térképolvasási képesség nagyon hasznos lehet a mindennapokban, különösen a tűzoltók munkája során, így például az erdőtüzek, szabadtéri tüzek gyors felderítésében.

A regisztrációt követően a versenyzők ezerháromszáz métert sétáltak a rajtig. A kétfordulós verseny résztvevői több korcsoportban különböző távokat futottak minél gyorsabban, úgy, hogy a kihelyezett ellenőrzőpontokat a megadott sorrendben kellett érinteniük. Idén a verseny mindkét futamának pályáit Eger felsőváros részében jelölték ki.

A két forduló közötti pihenőidőszakban a versenyzők és hozzátartozóik bejárhatták a tűzoltómúzeum tárlatát, megtekinthették a régi korok tűzoltóeszközeit és felszereléseit, a kisebbek pedig kipróbálhatták a belső játszótér játékait. A múzeum bejáratánál az egri hivatásos tűzoltóság egy tűzoltógépjárművét mutatta be, az udvaron pedig a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tűzmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztató anyagokkal várta a látogatókat. A Heves megyei kéményseprőcsoport munkatársai bemutatósátorban tájékoztatták az érdeklődőket a kéményseprés fontosságáról, valamint megtekinthették az égéstermék-visszaáramlást szimuláló makettházat.

A VI. Tűzoltó Tájfutó Verseny nyertesei:
 
Női kategória:

 1. Tóbisné Várady Szilvia BM OKF GEK Borsod-Abaúj-Zemplén
 2. Korbély Barbara tű. százados – KOK
 3. Petrosuvics Ildikó BM OKF GEK Heves


Férfi 21B kategória:

 1. Hidas Zoltán BM OKF
 2. Kása Miklós Egri KvK
 3. Verebélyi Tibor c. tű. főtörzsőrmester - Salgótarjáni HTP

 Férfi 35B kategória:

 1. Bányai Tamás tű. hadnagy - Egri HTP
 2. Bárdos Szabolcs Egri HTP
 3. Fazekas Gábor Egri HTP

Férfi 45B kategória:

 1. Kovács Zoltán BM OKF
 2. Majoros Richárd Egri KVK

Férfi 55B kategória:

 1. Lévai Kálmán ny. tű. ezredes - Karcagi KVK

Forrás: Heves MKI

Kép: Nógrád MKI archívum