Hírek


Másodszor is Nógrád nyerte a Katasztrófavédelmi ADR ellenőrök országos szakmai vetélkedőjét
2019. június 14. 12:35
Harmadik alkalommal szervezte meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi szervezete a balatonföldvári Hotel Jogarban a veszélyesáru-szállításhoz kapcsolódó országos versenyét június 11-13-a között. A megmérettetésen húsz, egyenként kétfős csapat vett részt az ország minden pontjáról.

Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, Cene Gábor tű. alezredes és Podholiczki Erik tű. főhadnagy nyerte, a második helyezést Szabolcs-Szatmár-Bereg megye párosa érte el, harmadikként pedig a Somogy megyei igazgatóság versenyzői végeztek. Az idei versenyen a zsűri díjazta az egyéni teljesítményt is: az írásbeli és teszt, illetve az esettanulmány feldolgozása során Podholiczki Erik tű. főhadnagy, Nógrád megye versenyzője bizonyult a legjobbnak.

A vetélkedő célja, hogy a katasztrófavédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítő ADR-ellenőrök megmutathassák és össze is mérhessék szakmai tudásukat és felkészültségüket. Az egyes állomások zsűritagjai a társhatóságok képviselői voltak, akik az eredményhirdetést megelőzően úgy összegezték tapasztalataikat, hogy a katasztrófavédelem munkatársai fejlődtek az utolsó verseny óta. A díjátadó ünnepség zárásaként az országos iparbiztonsági főfelügyelő megköszönte a résztvevőknek a kiemelkedő felkészültséget, és kiemelte, egy-egy ilyen szakmai verseny is nagyban hozzájárul a veszélyes áruk szállításának biztonságosabbá tételéhez.

A közúti veszélyesáru-szállítási ellenőrzés biztonságos és szakszerű végrehajtása különleges ismereteket igényel, ezért a megyei versenyeket követő országos döntőben mind az elméleti, mind a gyakorlati versenyfeladatok komoly kihívást jelentettek. A versenyzők először egy harminc kérdésből álló tesztet és egy esettanulmányt oldottak meg, majd valós körülmények között, közúti forgalomból kellett szabályosan kiterelni az ellenőrzésre kijelölt járművet, ennek értékelésében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakembere segítette a pályafelügyelők munkáját.

A pontgyűjtés további gyakorlati feladatok teljesítésével folytatódott. Ilyen volt a jármű rakományának, az úgynevezett küldeménydarabos szállításnak az ellenőrzése, de a veszélyes áru mennyiségének és az előírt biztonsági előírások betartásának vizsgálata is számított. Pontozták azt is, hogy a korábban elsajátított ismereteket miként tudják a versenyzők a gyakorlatban, csapatokban alkalmazni. A vizsgált járműveken több szabálytalanságot is fel kellett tárniuk a versenyzőknek.

A harmadik gyakorlati feladat a kényszerítő eszközök szabályos használatára irányult. A feltételezett eset során egy illegális, veszélyes árut szállító, jelöletlen személygépjármű esetében kellett eljárniuk a versenyzőknek. Az élethelyzet valósághű bemutatásában és a feladat szakszerű végrehajtásában a Terrorelhárítási Központ munkatársa is közreműködött.

Fotók: Szőke Péter BM OKF

 


 

Kapcsolódó képek:

Másodszor is Nógrád nyerte a Katasztrófavédelmi ADR ellenőrök országos szakmai vetélkedőjét Másodszor is Nógrád nyerte a Katasztrófavédelmi ADR ellenőrök országos szakmai vetélkedőjét Másodszor is Nógrád nyerte a Katasztrófavédelmi ADR ellenőrök országos szakmai vetélkedőjét
>>> További képek a galériában <<<