Hírek


Próbára tették erejüket a tűzoltók
2019. június 09. 00:02
A balassagyarmati Civitas Fortissima téren rendezték meg pénteken az V. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbáját.

A megmérettetést túlnyomórészt a nemzetközi TFA (Toughest Firefighter Alive) versenyszabályzatához igazították a szervezők, néhány feladatot viszont helyi sajátosságokkal helyettesítettek. Ez a fajta erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé, erejének tesztelését pedig huszonnyolc Nógrád megyei tűzoltó, köztük egy önkéntes tűzoltó vállalta. A verseny céljaként a speciális tűzoltói beavatkozások során, jellemzően hirtelen fellépő fizikai igénybevételek, versenyszerű keretek közötti felmérését és annak bemutatását a civil társadalom számára tűzték ki a szervezők.

A versenyzőknek négy állomáson kellett szintidőre végrehajtaniuk a nagy fizikai állóképességet és egyben koncentrációt is igénylő feladatokat, amelyek között szerepelt két nyolcvan méteres tömlővel való elfutás a megadott jelig, majd két „B” tömlő feltekerése és elhelyezése egy ládában, aztán a második állomáson hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütés a „kalapács doboz” alsó és felső részére, majd egy szánkóra szerelt kismotorfecskendő elhúzása húsz méter távolságra kötél segítségével. A harmadik feladat keretében először két darab kéttagú dugólétrát kell beállítani az állványzat emeletéhez, majd a négyemeletes torony tetejére kellett feljutni a versenyzőknek két harminc-harminc kilogrammos kannával a kezükben, majd három összetekert tömlőt felhúzni kötélen, végül a kannákat lehozni. A negyedik állomáson végezetül egy húsz kilogrammos propánbutángáz-palackot átvinni egy tíz méteres kúszócső alagúton, ugyanezt visszafelé is végrehajtani, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett száz méteren keresztül elcipelni, végül egy két és fél méter magas akadályfalat leküzdeni. S ha ez nem lenne önmagában elég, mindezt védősisakban, védőkabátban, és a negyedik versenyszám kivételével légzőkészülékben teljesítették a rendelkezésükre álló 4x7 perc alatt, minimális – nagyjából egy percnyi pihenőidővel az állomások között.

Az 1. korcsoport nyertese Földi László nógrádi tűzoltó, aki ezzel a vándorkupát is birtokolja, őt követi a dobogón Czifra Zsolt és Handzsúj Mihály. A 2. korcsoportban Papp János diadalmaskodott, mögötte Mohács Gábor és Pásztor János végzett.

Fotós: Szeles Péter tű. alezredes

 

Kapcsolódó képek:

Próbára tették erejüket a tűzoltók Próbára tették erejüket a tűzoltók Próbára tették erejüket a tűzoltók
>>> További képek a galériában <<<