Hírek


Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje
2019. május 03. 14:14
Május 4. Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, így ezen a napon minden évben védőszentjük előtt tisztelgünk. Az ünnep alkalmából ma megtartott ünnepségen számos elismerés átadására került sor.

A május harmadikán, Salgótarjánban megtartott ünnepségen a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint szervezeti egységeinek állománya, továbbá az együttműködő- és társszervek képviselői vettek részt. „A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél.” John C. Maxwell idézetével kezdte a Himnusz elhangzását követően ünnepi beszédét Lakatos Balázs tűzoltó százados, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója.  A Szent Flórián napi ünnepi állománygyűlésen elhangzott, hogy május negyedike 1999 óta a Tűzoltók Világnapja. Ugyanis a világban mindenhol ezen a napon köszöntik az emberek mindennapi hőseinket, a tűzoltókat. Ünnepi szavaiban a százados úgy fogalmazott, ezen a napon azok előtt tisztelgünk, akik hivatásuknak választották embertársaik és a közösség szolgálatát a tűz elleni védekezésben. Hozzátette, a tűzoltók nem csak ezen a napon, hanem az év minden napján megérdemlik a társadalom legnagyobb fokú megbecsülését és elismerését. Lakatos Balázs beszélt Szent Flórián kultuszáról, majd megemlékezett azokról a hős bajtársakról is, akik szolgálatteljesítés közben, mások megmentéséért küzdve áldozták életüket.

Az ünnepi beszédet követően elismerések ismertetésére és átadására került sor. A korábban megtartott belügyminisztériumi ünnepség keretében Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért érdemjelet adományozott Fogarasi Miklós tűzoltó zászlósnak, a rétsági katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetőjének, hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként pedig Szent Flórián Érdemjelet adományozott Takács József Krisztián tűzoltó törzszászlósnak, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott rajparancsnokának. Ma a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is Szent Flórián napi ünnepséget rendeztek, ahol dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként tárgyjutalmat adományozott Dénes Gábor tűzoltó zászlósnak, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott műszaki biztonsági tisztjének és Godó Szilárd tűzoltó főtörzsőrmesternek, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének.

Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2018. év Balassagyarmati tűzoltója díjat adományozta Hodászi László tűzoltó főtörzsőrmesternek, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, 2018. év Salgótarjáni tűzoltója elismerést pedig Pálkerti Csaba tűzoltó főtörzszászlós, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka vehetett át. A 2018. év Tiszteletbeli tűzoltója elismerést a katasztrófavédelmet támogató, példamutató munkájáért Hegedűs Ferenc, Rétság város polgármestere vehette át.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató a katasztrófavédelmi feladatok során nyújtott kiemelkedő közreműködéséért Szent Flórián nap alkalmából elismerést adott át a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományából Hegedűs Gergely rendőr századosnak, Lőrincz László rendőr törzsőrmesternek és Zsélyi Patrik rendőr őrmesternek.

Igazgatói dicséretben részesült hosszú időn át végzett, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából Fóri László tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő, Horváth Péter tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő, és Takács Krisztián tűzoltó őrmester, beosztott tűzoltó. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából Ihracska Mátyás tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő, Illyés Krisztián tűzoltó őrmester, beosztott tűzoltó, valamint Princz Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó. Ugyancsak díszparanccsal ismerte el az igazgató Alapi István tűzoltó főtörzsőrmester, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, Benedek Tamás tűzoltó törzsőrmester, a rétsági katasztrófavédelmi őrs megbízott szerparancsnokának, Bérces Attila tűzoltó zászlós, a szécsényi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnokának, Hornyák Endre tűzoltó főtörzsőrmester, a berceli katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetőjének és Németh Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetőjének munkáját.

Az ünnepség folytatásában Seres Tibor tűzoltó ezredes, igazgató osztotta meg Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napjához fűződő gondolatait az igazgatóság, a kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok állományával és a meghívott vendégekkel. Mint fogalmazott, május 4-én a tűzoltókat ünnepeljük, s a már elhunyt bajtársakra is emlékezünk. Az igazgató szólt a tűzoltóság múltjáról, az első hivatásos tűzoltóságról, amit Széchényi Ödön alapított, majd beszélt a tűzoltókra jellemző elhivatottságról, a bajtársiasság fontosságáról, valamint kiemelte, hogy a tűzoltói szakma komoly elismertséget tudhat magáénak, amit nagyon fontos megőrizni, tovább emelni. Az ezredes végül gratulált az elismerésben részesült tűzoltó bajtársaknak, majd jó erőt és egészséget, sikerekben gazdag, boldog magánéletet kívánt a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak egyaránt.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózat hangjaival ért véget, majd az igazgatóság épületének homlokzatán található Szent Flórián szobor megkoszorúzásával zárult.

 

Képek: NMKI és RSOE


 

Kapcsolódó képek:

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje
>>> További képek a galériában <<<