Hírek


Dorogházai általános iskola nyerte el a vándorkupát
2019. április 16. 08:52
Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjét pénteken Salgótarjánban. Nógrád megye négy általános iskolás és öt középiskolás csapata elméletben és gyakorlatban is bizonyíthatta a tanév során elsajátítottakat. Általános iskolások korcsoportjában a dorogháziak először nyerték meg a versenyt, a középiskolások közül pedig a salgótarjáni „gépiparisok” megvédték címüket.

A XXVI. Felmenő Rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjét április 12-én rendezte meg Salgótarjánban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület. A délelőtti megnyitón Juhász László tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte a két korcsoportban - 5-8. és 9-13. évfolyamos kategóriában – megjelent kilenc csapat fiataljait és felkészítő tanáraikat, majd röviden ismertette a verseny menetét. A négyfős csapatok azért versenyeztek, hogy kiderüljön: Nógrád megyében ki tud a legtöbbet a veszélyhelyzetekről, az elsősegélynyújtásról, vagy éppen az árvíz elleni védekezésről, és ki a legméltóbb arra, hogy az országos döntőn képviselje szűkebb hazánkat. A csapatok tagjai között, csakúgy, mint az előző években, sok új diák jelent meg, és természetesen voltak olyanok is, akik már az előző évi versenyeken is képviselték iskolájukat. A verseny résztvevői mind elméletben, mind gyakorlatban bizonyíthatták rátermettségüket, valamint azt, hogy mi mindent sikerült elsajátítaniuk az elmúlt évben folytatott tanulmányaik és a versenyt megelőző hetekben történt felkészülésük során. A veszélyhelyzetekre való felkészülés komplex feladat, így a versenyen nemcsak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak az általános és középiskolásokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedésbiztonsági, környezetbiztonsági, vagy az önmentési képességeiket.

A diákoknak az első versenyállomáson kétféle tesztlap kitöltése volt a feladat: a Magyarország nagy tavain működő viharjelző rendszerrel kapcsolatos kérdéssort a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület állította össze, illetve a katasztrófavédelemmel kapcsolatos általános ismereteikről is számot kellett adni a versenyzőknek. További feladataik között szerepelt az iparbiztonsági activity, a veszélyes anyagok szimbólumainak kirakása és a veszélyes anyagok beazonosítása, akadálypálya, vízkár-elhárítás, szivattyúismeret, de fel kellett ismerniük a tűzoltók védő- és beavatkozó eszközeit is. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által működtetett állomáson közlekedésbiztonsági ismereteikből kellett számot adni, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete pedig szabályos sérültszállítás és egészségügyi ellátás terén kérte számon a fiatalokat. A pihenőállomáson az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület által működtetett elektromos berendezéssel tesztelhették kézügyességüket a versenyzők.

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Általános iskolások:

I. Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolája – Dorogháza

II. Nőtincsi Általános Iskola

III. SÁI Kodály Zoltán Tagiskolája-Salgótarján

IV. Héhalmi Általános Iskola

Középiskolások:

I. Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája-Salgótarján

II. Mikszáth Kálmán Líceum – Pásztó

III. Salgótarjáni SZC Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „Rend-ész” -Balassagyarmat

IV. Salgótarjáni SZC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma-Bátonyterenye

V. Salgótarjáni SZC Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „Rend-ész lányok” -Balassagyarmat

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2014-ben megalapította a verseny vándorserlegét, amelyet az induló csapatok közül legeredményesebbő csapat vehet át minden évben. A díjat tavaly a Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai vihették haza, idén viszont az Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolája csapata hódította el a vándorserleget.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság különdíját a közlekedési ismeretek állomásnál legjobban teljesítő csapatok, vagyis a SÁI Kodály Zoltán Tagiskolája és a Salgótarjáni SZC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma kapta.

Különdíjat ajánlott fel a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület a viharjelzéssel kapcsolatos ismeretekből készített totón két legjobb teljesítményt nyújtó csapatnak, így a Nőtincsi Általános Iskola, valamint a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum diákjainak.

Az elismeréseket Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Faragó Sándor tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület elnöke adták át a diákoknak, akik egyben gratulációjukat fejezték ki minden indulónak. Külön megköszönték a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Tagszervezetének és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek a versenyen való részvételét.

Nógrád megyét tehát az általános iskolások mezőnyéből a dorogházai Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájának csapata, míg a középiskolások versenyéből győztesen kikerülő salgótarjáni „gépiparisok” képviselhetik majd a IX. Országos Rendőr- és Tűzoltónap keretében megrendezésre kerülő Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny budapesti döntőjén április 27-én.

A résztvevő csapatoknak ez úton is gratulálunk, az országos döntőbe jutó két csapatnak sikeres felkészülést és eredményes részvételt kívánunk!

Fotós: Szőllős Alexandra tű. főhadnagy

 

Kapcsolódó képek:

Dorogházai általános iskola nyerte el a vándorkupát Dorogházai általános iskola nyerte el a vándorkupát Dorogházai általános iskola nyerte el a vándorkupát
>>> További képek a galériában <<<