Hírek


Ismerd meg munkánkat!
2019. április 11. 12:34
Minden középiskolai tanulmányait folytató diákot szeretnénk arra ösztönözni, hogy a katasztrófavédelem szervezeti egységeinél töltse el kötelező közösségi szolgálatát.

A vonatkozó miniszteri rendelet értelmében azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötven órányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. Közösségi szolgálatnak az a munka számít, amelynek során a diák a saját helyi közössége javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenységet folytat szervezett keretek között.

Ilyennek számít a katasztrófavédelmi, egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatható tevékenység.

A katasztrófavédelem kiemelt célja a gyermekek és fiatalok katasztrófavédelmi felkészítése, amelynek érdekében országszerte, így Nógrád megyében is lehetőséget biztosít a középiskolás diákok számára, hogy közösségi szolgálati kötelezettségüket a katasztrófavédelem szerveinél: a megyei igazgatóságon, a kirendeltségeken, a tűzoltó-parancsnokságokon és a katasztrófavédelmi őrsökön teljesítsék. A Nógrád megyében élő középiskolásoknak helyileg Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón, Balassagyarmaton, Rétságon, Bercelen és Szécsényben is lehetőségük van a közösségi szolgálat teljesítésére, így mindenki a lakóhelyéhez legközelebb esőt tudja választani. A katasztrófavédelemnél eltöltött közösségi szolgálat során megismerhetik a szervezet feladatrendszerét, kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és későbbi életük folyamán nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat keretében a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába. Közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadótervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, ifjúsági versenyek előkészítésében és lebonyolításában, vagy éppen a polgári védelmi tervezéshez szükséges adatbázisok készítésében, vagy a lakosságfelkészítésben. Az iparbiztonság iránt érdeklődő diák a veszélyes áruszállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehet részt, de tevékeny szerepet kaphat a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében is.

Azok a középiskolások, akik a közösségi szolgálat egészét, tehát mind az ötven órát a katasztrófavédelemnél kívánják teljesíteni, mindhárom szakterület munkájába betekintést nyernek.

 

Diákok részére! Mielőtt még jelentkeznél:

- Jelezd részvételi szándékodat osztályfőnököd, vagy az intézmény vezetője felé, ebben az esetben – amennyiben még nincs – úgy együttműködési megállapodást köt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iskoláddal. Ha nem Nógrád megyében tanulsz, de lakóhelyed itt van, kezdeményezd iskoládnál az igazgatósággal történő együttműködési megállapodás megkötését, hiszen erre is lehetőség van. Ezt követően már csak annyi dolgod van, hogy jelentkezz a közösségi szolgálatra hozzánk.

-  Havonta figyeld honlapunkat, ahol a fogadó intézmény nevét, a kapcsolattartó nevét és elérhetőségét, valamint a fő tevékenységi körök megnevezését is megtalálod!

- A fogadó intézményeink befogadó képessége korlátozott, ezért a pontos időpont (óra) meghatározása érdekében, minden alkalommal egyeztesd azt a koordináló személlyel, aki  érkezésed pontos idejét  (óra), helyszínét és a foglalkozás időtartamát is meghatározza számodra!

- Ha jössz, ne felejtsd el magaddal hozni a közösségi szolgálati naplódat, hogy le tudjuk dokumentálni, hogy valóban itt voltál nálunk.