Hírek


Búcsúztassuk biztonságosan az óévet
2018. december 28. 05:36
Az év utolsó napján az emberek többsége szeret ünnepelni és látványos tűzijátékkal búcsúztatni az évet, ez azonban veszélyes is lehet.

Az úgynevezett hármas kategóriába tartozó pirotechnikai termékek árusítása december 28-tól 31-ig lehetséges Nógrád megye öt helyszínén: Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón és Balassagyarmaton két helyszínen.

Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. Fontos, hogy amennyiben ilyen eszközöket vásárolnak, tilos azokat a padláson vagy pincében tartani, és gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy a gyermekek semmiképpen se férjenek hozzá.

Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat:

  • Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok.
  • A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek, azokat 16 évnél idősebbek használhatják.
  • A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén.
  • A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat.

A katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. A tűzijátékot árusító helyek esetében a katasztrófavédelem azt vizsgálja, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak.

Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan petárdázni idén is tilos! Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el. A szabálysértési bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint. Mivel a pirotechnikai termékek működtetése élénk fény- és hanghatással jár, ezeket körültekintően, mások figyelembe vételével szabad működtetni.

Fontos, hogy mindig legális, ellenőrzött árusítóhelyen vásároljunk pirotechnikai termékeket, hiszen azokat olyan szakember árusítja, aki szakmai tanácsokat tud adni a vásárlóknak. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy gépkocsi csomagtartójából. Ha a megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használjuk fel, miután megszáradt.

A pirotechnikai eszközök biztonságos használatának legfontosabb szabályai: ne hajoljunk az eszköz fölé, ne irányítsuk őket emberre, állatra, épületre, növényre. Minden esetben a legális árusítóhelyeket keressük, ahol magyar nyelvű használati utasítással ellátott terméket kaphatunk szakemberektől. Erős szél esetén ne működtessünk pirotechnikai termékeket, tűzijátékokat.

Amennyiben a pirotechnikai terméket nem használtuk fel, vagy az nem megfelelően működött, úgy azt vissza kell vinni a termék forgalmazójához. A forgalmazóknak jól látható helyen, írásban kell tájékoztatni a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről, amely tájékoztatás kiterjed a visszavétel helyére és időpontjára, valamint a forgalmazó elérhetőségére is.

Amennyiben mégis baj történne, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívó telefonszámon.