Hírek


Karácsonykor is a biztonság a legfontosabb!
2018. december 21. 15:18
Pár nap és itt van a már sokak által nagyon várt karácsony, az ünnepre való készülődés, a sütés-főzés, a gyertyák égetése és a karácsonyi fényfüzérek azonban sok veszélyt is rejtenek magukban. A legfontosabb szabályok betartásával megelőzhető, hogy tragédiával végződjön az ünnep.

Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Az égő olajba öntött víz hatására az olaj ugyanis robbanásszerűen kivetődik az edényből és emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak, a tűz pedig zárt térben pillanatok alatt átterjedhet a lakás további helyiségeire is. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az lesüllyed az edény aljára, azaz az olaj alá, a magas hőmérsékletű olaj hatására pedig a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik (1 liter vízből 1750 liter gőz), amely robbanásszerűen löki ki az edényből az égő olajat. Ez után pedig könnyen megvan a baj, először csak a tűzhely környezete, majd az egész konyha, aztán az egész lakás lángba borulhat… A legcélszerűbb tehát ilyen esetekben az égő lábasra, olajsütőre fedőt tenni, így az égés azonnal megszűnik – és elzárni/kikapcsolni a tűzhelyet.

Fontos továbbá, hogy időben tudjunk reagálni a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban található textíliákon és a karácsonyfán keresztül nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek. A kisebb tüzeket magunktól is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban ez nem vezet eredményre, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás és a nem biztonságos égősor a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat. A mécsesek, gyertyák meggyújtását ne bízzuk gyermekekre, s őket ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorú környezetében, az elektromos ünnepi díszeket, dekorációkat, izzókat pedig mindig áramtalanítsuk, ha elmegyünk otthonról - ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Szintén fontos, hogy a gyertyákkal díszített adventi koszorúkat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel lévő adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Hagyomány ilyenkor adventi házikót készíteni, amely lehet fából vagy papírból, és gyakran gyertya van a közepén, ami különösen tűzveszélyessé teszi. Ezen díszek elkészítésénél a látvány mellett a biztonságra is törekedni kell, a gyertyákat akár LED mécsesekkel is helyettesíthetjük, biztonságosabbá téve az ünnepkört.

A karácsonyfa az otthon melegében igen gyorsan kiszárad, ezzel pedig folyamatosan nő a lángra lobbanás veszélye. Az ilyen tűzesetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy gyertyát, csillagszórót ne helyezzenek a fa közelébe, csak megfelelő műszaki állapotú, magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpafüzéreket (izzósorokat) használjanak, s azokat éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére kapcsolják/húzzák ki. Az esetleg fellobbanó lángok továbbterjedését vizes pokrócokkal, vagy ha van, kézi tűzoltó készülék alkalmazásával lehet leggyorsabban megfékezni. Fokozottan figyeljünk arra, hogy amennyiben karácsonyfatűz alakul ki, és a fán elektromos lámpafüzér volt, vízzel vagy vizes pokróccal az ilyen tűz oltást csak azután kezdjük meg, miután a lámpafüzér csatlakozóját a dugaljból kihúztuk. A fenyőfát egyébként tartsuk minden esetben hőforrástól távol, és díszítéséhez elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk. Célszerű az otthonunkban esetlegesen keletkező kisebb tüzek megfékezésének céljára egy kézi porral oltó készüléket beszerezni, így a kezdetleges tüzeket a lehető legbiztonságosabb módon tudjuk megfékezni.

A fenti tanácsainkat megfogadva nagyban hozzájárulhatnak a balesetek megelőzéséhez, ezért kérjük mindenképp tartsák be azokat.