Hírek


Huszonöt érzékelő a nagyobb biztonságért
2018. december 20. 15:09
Huszonöt füstérzékelő készüléket adott át a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nógrád megyében élő rászorulók részére. A készüléknek köszönhetően megelőzhető egy-egy tragédia.

„Ne gyújtsa! Gyűjtse!” néven indított kampányt szeptemberben a katasztrófavédelem, a cél pedig kiváltképp nemes volt: tenni kívántak mind az élet védelméért, mind pedig a környezet biztonságáért. A háztartási hulladék elégetéséből adódó problémák, az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek megfékezése minden eddiginél erőteljesebb fellépést sürget, ugyanakkor a statisztikák egyértelműen alátámasztják, hogy az érzékelő-készülékek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a tragédiák száma. A kampánnyal azt a célt próbálták elérni a katasztrófavédelem szakemberei, hogy az emberek felelősségérzete, öngondoskodásra való képessége erősödjön. A nem megfelelően bekötött kémények, a nem szakemberrel történő időszakos felülvizsgálat, karbantartás, a szabálytalanul használt elektromos eszközök, a mécsesek, gyertyák felelőtlen használata, óvatlanul kezelt háztartási gépek, konyhai tűzesetek nem szakszerű megfékezése egyaránt könnyen lakástüzekhez vezethet. Megfelelő odafigyeléssel, felelősségteljes magatartással viszont mindezek nagy része megelőzhető.

Nógrád megyében ebben az évben közel százhatvan lakástűz történt, ezek közül közel hatvan alkalommal kéménytűz miatt vonultak a tűzoltók, így tehát ez az egyik leggyakoribb veszélyforrás. Ennek megelőzéséhez a legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy szilárd tüzelésű kémények esetén évente, gázüzeműek esetén pedig kétévente elvégeztetjük a katasztrófavédelem kéményseprő szakemberei által az ingyenes kéményellenőrzést és karbantartást.  A további lakástűzhöz vezető okok között szerepel az otthoni sütés-főzés miatti konyhai balesetek – mint például a serpenyőben felejtett és meggyulladt olaj helytelen módon, azaz vízzel történő oltása, a különböző szerelési tevékenységek, vagy az elektromos hálózat túlterhelése, esetleg az elektromos berendezések meghibásodása. Ezek a tűzesetek a legtöbb esetben azért végződnek tragédiával, mert az épületben tartózkodók egyáltalán nem, vagy legalábbis nem időben veszik észre a bajt. A tragédiák megelőzhetőek egy jól működő, biztonságos füstérzékelő készülék beszerelésével.

A katasztrófavédelem és az NHKV Zrt. közös kampányának keretében – a karitatív szervezetek bevonásával – az elmúlt két hónap során huszonöt füstérzékelő készüléket adott át a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében élő rászoruló családok, azaz három vagy több gyermeket nevelő, nehéz anyagi körülmények között élő családok, valamint idős, kisnyugdíjas, egyedül élő személyek részére. A huszonöt füstérzékelő készülék átadására Tolmács, Rétság, Borsosberény, Nőtincs, Galgaguta, Terény, Hont, Mátraszőlős, Salgótarján, Karancsalja és Kazár településeken került sor a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével.

Aki teheti, szerezzen be otthonába jól működő füstérzékelő készüléket, hogy megelőzze a tragédiákat. A füstérzékelő berendezések által az otthonunkban előforduló tűzeseteket időben észlelhetjük, ezáltal biztonságérzetünk jelentős mértékben nőhet. A berendezés használóinak egy évtizedig gyakorlatilag alig van tennivalója, hiszen a készülékek tízéves élettartamú, beépített elemmel rendelkeznek. A berendezés riasztáskor piros villogó fénnyel jelez, emellett folyamatosan erős hangjelzést bocsát ki, így mindenki időben el tudja hagyni otthonát, vagy kisebb tűz esetén kísérletet tehet annak biztonságos megfékezésére. Ehhez célszerű a háztartásokban kézi porral oltó készülékeket is készenlétben tartani. A füstérzékelő készülékeket havonta egyszer ajánlatos ellenőrizni a működőképesség ellenőrzésének érdekében. Az erre szolgáló gombon egy kerek mélyedést alakítottak ki, így egy átlagos belmagasságú épületben a padlón állva, akár egy seprűnyéllel megnyomva a gombot, elvégezhető a teszt.