Hírek


Ismét havazik, vigyázzanak a közlekedők!
2018. december 20. 10:21
Reggel óta ismét megyeszerte hol erősebb, hol gyengébb havazás jellemző, ennek kapcsán mind a közúton, mind pedig a gyalogosan közlekedőktől fokozott óvatosságot kérünk a balesetek megelőzésének érdekében!

A havazásból adódóan az útburkolatok több helyen havasak, hókásásak lehetnek, amely kellő körültekintés, óvatosság nélkül komoly veszélyeket rejthet magában. Sajnos még mindig vannak olyanok, akik máig nem cserélték le a nyári gumiabroncsaikat a jóval nagyobb biztonságot adó téliekre, ezért kérjük, hogy a nyárigumikkal ellátott járművekkel ne induljanak útnak. A mostanihoz hasonló időjárás esetén a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra, illetve csökkent látótávolságra is kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Érdemes az autókba télen pokrócot, ivóvizet, bikakábelt, zseblámpát, láthatósági mellényt, telefontöltőt és egy kisebb seprűt bekészíteni, továbbá télen mindig legyen bőven üzemanyag a járművekben, várakozás közben a fűtéshez ugyanis járatni kell a motort.

Gyalogosan és gépjárművel egyaránt fokozott óvatossággal kell közlekedni ilyen időjárás esetén. A gyalogosok ilyen útkörülmények esetén ne lépjenek hirtelen az úttestre a közeledő autó elé, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnőhet. A járdák burkolata is csúszóssá válhat, így a gyalogosközlekedés során is legyenek kiemelten körültekintőek.  Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 105-ös vagy a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámok valamelyikét. Fontos továbbá, hogy a téli időjárással kapcsolatban folyamatosan kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.