Hírek


Huszonöt füstérzékelőt osztanak ki rászoruló családoknak
2018. november 28. 12:55
Idén eddig 135 lakástűzhöz kellett vonulniuk a tűzoltóknak megyénkben. A leggyakoribb tűzkeletkezési okok emberi tevékenységgel függnek össze: az otthoni sütés-főzés, a különféle szerelési tevékenységek mellett az elektromos hálózat meghibásodása is gyakran okoz bajt.

A lakásokban keletkezett tüzek leggyakrabban azért járnak sérüléssel – vagy legrosszabb esetben halálos kimenetellel –, mert az épületben tartózkodók nem veszik észre a bajt. A tragédiák azonban megelőzhetők egy füstérzékelő beszerelésével.

Éppen ezért a katasztrófavédelem és az NHKV Zrt. közös szervezésében zajló kampány keretében – a karitatív szervezetek bevonásával – füstérzékelőket kapnak azok a rászoruló családok, amelyek tűzbiztonsági szempontból jelentős kockázatnak vannak kitéve.

Megyénkben összesen 25 ilyen berendezést adnak át a tűzoltóparancsnokok a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt segítségével.

A kampány arra próbálja rávilágítani a figyelmet, hogy fűtsenek az emberek biztonságosan, és ha lehet, akkor használjanak füstérzékelőt, mert ezzel nem csak az anyagi károk előzhetők meg, hanem az emberi élet is biztonságban lesz.

Biztonságunk növelése érdekében a füstérzékelők beszerzését javasoljuk minden háztartásban, hiszen az otthonunkban előforduló tűzeseteket így időben észleljük. Az optikai füstjelzőkkel a használónak egy évtizedig gyakorlatilag alig van tennivalója, hiszen a készülék tízéves élettartamú, beépített elemmel rendelkezik. A berendezés riasztáskor piros villogó fénnyel jelez, emellett folyamatosan hangjelzést bocsát ki. Havonta egyszer ajánlatos ellenőrizni, hogy a készülék működőképes-e. Az erre szolgáló gombon egy kerek mélyedést alakítottak ki, így egy átlagos belmagasságú épületben a padlón állva, akár egy seprűnyéllel megnyomva a gombot, elvégezhető a teszt.

Fotós: Szeles Péter tű. alezredes

 

Kapcsolódó képek:

Huszonöt füstérzékelőt osztanak ki rászoruló családoknak Huszonöt füstérzékelőt osztanak ki rászoruló családoknak Huszonöt füstérzékelőt osztanak ki rászoruló családoknak
>>> További képek a galériában <<<