Hírek


Válsághelyzeti gyakorlaton vettek részt a tűzoltók
2018. október 09. 15:18
A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság és a Nógrád Megyei Kormányhivatal október 1-3. között komplex civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatot tartott Szécsényben.

A gyakorlat feltételezése szerint nagy erejű földrengés történt Nógrád megyében, amelyben tizennyolc település mintegy tizenegyezer lakosa volt érintett. Az elhúzódó természeti katasztrófa következtében jelentkező sérülések ellátására egy Mobil Orvosi Segélyhely telepítése is szükségessé vált, amelynek riasztása és helyszínre szállítása a gyakorlat első napján megtörtént. A második napon a Mobil Orvosi Segélyhely telepítésével egy időben szakmai konferenciát tartottak, amelyen két szekcióban (általános és egészségügyi blokk) zajlottak az előadások. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről Jackovics Péter tűzoltó ezredes, az országos polgári védelmi főfelügyelőség veszélyhelyzet-kezelési főosztályának vezetője bemutatta a központi rendeltetésű, hazai és nemzetközi segítségnyújtásban bevethető HUNOR mentőszervezetet, Juhász László tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője pedig ismertette az igazgatóság földrengés esetére vonatkozó eljárásrendjét. A nap második felében a megyei hivatásos és önkéntes egységek statikus bemutatóját láthatták az érdeklődők. A gyakorlat harmadik napján a feltételezéseknek megfelelően a beavatkozó szervezetek a tényleges mentési és ellátási feladatokat gyakorolták, amelynek keretében a katasztrófavédelmi egységek – köztük a szécsényi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói - által kimentett sérültek átadása történt meg a helyszínre érkezett országos Mentőszolgálat szakemberei részére. Az elsődleges ellátást követően szállították a sérülteket a Mobil Orvosi Segélyhelyre, ahol Nógrád megye egészségügyi intézményeinek szakemberei mellett részt vettek az ellátásban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) orvosai és szakdolgozói is. A gyakorlat lebonyolításban ötven egészségügyi tanulmányokat folytató önkéntes középiskolás diák is közreműködött, akik a sérülteket imitálták. A komplex civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlaton összesen huszonhat együttműködő és támogató szervezet részéről mintegy háromszáz ember vett részt.

 

Képek: Juhász László tű. alezredes és Angyal Eszter tű. főhadnagy, NMKI


 

Kapcsolódó képek:

Válsághelyzeti gyakorlaton vettek részt a tűzoltók Válsághelyzeti gyakorlaton vettek részt a tűzoltók Válsághelyzeti gyakorlaton vettek részt a tűzoltók
>>> További képek a galériában <<<