Hírek


„Annyira jó volt, hogy jövőre is mi szeretnénk megnyerni”
2018. október 01. 14:48
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által idén meghirdetett alkotói pályázatra a salgótarjáni Gyermekkert Tagóvoda gyermekei összesen 125 darab pályaművet készítettek és ezzel elnyerték a 'Legkreatívabb óvoda 2018' címet. Az elismeréssel együtt járó bemutatót az elmúlt hétvégén tartották meg Salgótarjánban.

Az országos szinten kimagasló eredményt elérő salgótarjáni óvoda ugyanis a kitüntető cím mellé egyedülálló, rendkívül látványos tűzoltóbemutatót nyert. Az óvoda szombaton, a salgótarjáni Tó-Strand területén tartotta meg saját Családi Napját, amelynek keretében a bemutatóra is sor került. A gyerekek csupa-csupa izgalmas dolgot próbálhattak ki a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság, az Országos és a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, illetve a Karancs Speciális Mentőszolgálat jóvoltából.

A rendezvényt Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a gyerekeket és családtagjaikat, majd gratulált a nagy számban beküldött, szebbnél szebb rajzhoz. Az igazgató mind a gyermekeknek, mind pedig az óvoda vezetőjének és dolgozóinak megköszönte a pályázaton való lelkes részvételt, majd jó szórakozást kívánt a nyeremény eltöltéséhez. Seres Tibor köszöntőjét követően Juhász László tűzoltó alezredes, az igazgatóság megyei tűzoltósági főfelügyelője ismertette a gyerekekre váró programokat, majd kezdetét vehette a különleges tűzoltós program. A bemutatóelemek között szerepelt és nagy népszerűségre tett szert a füstsátor, ahol a gyerekek (és néhány lelkes felnőtt is) kipróbálhatták mit éreznek és látnak a tűzoltók, ha egy füsttel telített házba kell bemenniük. Aki sikeresen „legyűrte” ezt az akadályt, annak egy tömlőből formázott bábut volt lehetősége megmenteni, vagyis elcipelni a kijelölt pontig, majd átkúszhatott egy a kúszócsövön és végül szaladva kifektethetett egy tűzoltótömlőt. Ez a feladatsor az erős tűzoltók versenyéről már jól ismert kihívásokhoz hasonlított, természetesen a gyermekek adottságainak megfelelő terheléssel, de minden lelkes fiatal kipróbálhatta magát benne. A következő állomáson saját méretükhöz megfelelő tűzoltó védőruhába bújhattak és puttonyfecskendővel elolthatták a tálcatüzet, egy újabb állomáson sugárcsővel lőhettek célba, a Karancs Speciális Mentőszolgálat pedig alpintechnikai pályával várta a gyerekeket, ahol egy minden tekintetben biztonságos kötélpályán csúszkálhattak kedvükre. A kicsik természetesen minden egyes állomáson bővíthették elméleti tűzmegelőzési ismereteiket – játékos formában, sok-sok kérdésük megválaszolásához pedig minden tűzoltó készséggel állt a rendelkezésükre. Ha mindez még nem lett volna már önmagában is elég, több tűzoltó gépjármű is jelen volt a Tó-Strandon, amiket elejétől a hátuljáig alaposan szemügyre vehettek, akinek pedig kedve volt, az fel is ülhetett és az igazi tűzoltósisakot is fejére vehette. A gyermekek legnagyobb örömére megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Brúnó százados, a salgótarjáni „tűzoltókutya” is, akivel lehetett sétálni is, de persze a simogatásért is odáig volt…

A gyermekek arcán látott önfeledt jókedv és boldogság mindenkit magával ragadt, a rendezvény végén pedig egyöntetűen hangzott a kijelentés: „ez a nap annyira jó volt, hogy jövőre is mi szeretnénk megnyerni”. A szándékaik pedig egészen biztosan komolyak, hiszen azt ígérték, hogy már a napokban nekiállnak a jövő évi rajzok elkészítésének.


 

Kapcsolódó képek:

>>> További képek a galériában <<<