Hírek


A tűzoltók látványos bemutatója is színesítette a megyenapot
2018. szeptember 26. 16:25
Az elmúlt hét végén, Érsekvadkerten megrendezett XII. Nógrádi Megyenapon a balassagyarmati és a rétsági hivatásos tűzoltók látványos műszaki mentési bemutatóval színesítették a délutáni programsorozatot, emellett a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is képviseltette magát a rendezvényen.

Az előző évek hagyományainak megfelelően a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is szerepet vállalt a megyenapot színesítő programok színvonalának tovább erősítésében: bemutatósátor és egy látványos műszaki mentési gyakorlat is várt a látogatókra szombaton Érsekvadkerten. Az igazgatóság és a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság toborzó- és kiállítósátra reggeltől egészen késő délutánig várta a megyenap résztvevőit, emellett egész nap lehetőség volt a rétsági katasztrófavédelmi őrs és a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság készenléti tűzoltó gépjárműfecskendőinek a megtekintésére is. A kiállítósátorban korabeli és mai védőruhákat, társasági egyenruhát és gyakorlóruházatot, régi és mai védősisakokat, védőeszközöket és technikai felszereléseket lehetett megnézni és fel- illetve kipróbálni. A vállalkozó szelleműek veszélyt jelölő ábrákat tartalmazó, nagyméretű kirakóval játszhattak, a gyerekek kipróbálhatták ügyességüket és céltáblára lőhettek vízsugárral, de fotózkodhattak is kedvükre.

Délután négy órától a rétsági és balassagyarmati tűzoltók látványos műszaki mentési bemutatót tartottak, a megannyi kíváncsi tekintetből pedig természetesen nem volt hiány. A bemutatott gyakorlat feltételezése szerint egy személyautó árokba csapódott és egy beton áteresznek ütközött, sofőrje pedig súlyosan megsérült és beszorult a kocsiba. A tűzoltók rögzítették elmozdulás ellen az autót és ezzel egy időben áramtalanították is azt, majd megkezdték az életmentést. A megsérült férfi kimentéséhez az autó A és B oszlopát is meg kellett bontani, ehhez feszítővágó berendezést alkalmaztak, sőt, az egész autó tetejét leemelték a sérülthöz való hozzáférés érdekében. Ezt követően a mentőszolgálat munkatársaival közösen kiemelték és hordágyba rögzítették a sérültet. A bemutatót szép számú közönségérdeklődés kísérte végig, majd zárásként egy hatalmas tapssal köszönték meg a bemutatót a tűzoltóknak.


 

Kapcsolódó képek:

A tűzoltók látványos bemutatója is színesítette a megyenapot A tűzoltók látványos bemutatója is színesítette a megyenapot A tűzoltók látványos bemutatója is színesítette a megyenapot
>>> További képek a galériában <<<