Hírek


Nógrád megyei a legjobb tűzoltó tájfutó
2018. szeptember 12. 15:14
A hevesi megyeszékhely kertvárosi övezetében rendezték meg szombaton a tűzoltók tájfutóversenyét. Az ötödik alkalommal meghirdetett erőpróbát az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület támogatásával. A szeptember 8-i versenyen állóképességüket, gyorsaságukat és tájékozódási képességüket mérték össze öt megye és három katasztrófavédelmi szervezet tűzoltói.

Csaknem kétszáz induló gyülekezett a szombati verőfényes napsütésben az Eger kertvárosában kijelölt versenyközpontban. A katasztrófavédelem állományából közel harmincan neveztek - köztük Verebélyi Tibor tűzoltó főtörzsőrmester, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója. A tájfutás nemcsak a fizikai állóképességet fejleszti, hanem a tájékozódási és a térképhasználati képességeket is javítja. Fontos a probléma gyors átlátása és a megoldáshoz vezető utak kiválasztása. Ezeket a képességeket pedig kiválóan tudják hasznosítani a tűzoltók a beavatkozások alkalmával is.

„Családi zöld sport” – ez a mottója a sportágnak, ugyanis gyakran együtt futnak a gyerekek, szülők és nagyszülők is. A versenyen ötéves és hetvenkilenc éves tájfutó is indult. A kétfordulós verseny mindkét fordulójának pályáját a Csákó városrészben, az Eger-patak környékén tűzték ki. Különböző korcsoportokban, légvonalban mérve 1500-1700 méteres pályákon kellett a versenyzőknek bizonyítaniuk rátermettségüket, tizenöt-húsz ellenőrző pontot, úgynevezett bóját megtalálva.

Az V. Tűzoltó Tájfutó Verseny Férfi 21B kategóriájában a dobogó legfelső fokára a salgótarjáni Verebélyi Tibor tűzoltó főtörzsőrmester állhatott.

 

Forrás és kép: Heves MKI