Hírek


Nemzetközi Tűzoltó Hidak
2018. szeptember 05. 15:38
Immár kilencedik alkalommal találkoztak a határmenti magyarországi és szlovákiai települések hivatásos és önkéntes tűzoltói szeptember 1-jén, ezúttal Balassagyarmaton, az Ipoly folyón átívelő híd lábánál. A Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség és a Nagykürtösi Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség szervezésében, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködésével rendezett találkozó legfontosabb célja volt a határ két oldalán élő és dolgozó tűzoltók lassan egy évtizede fennálló kapcsolatának további erősítése.

A Nagykürtösi járásban élő szlovák, és a Nógrád megyei magyar önkéntes tűzoltók közötti együttműködés kezdete közel egy évtizeddel ezelőttre tehető. A felek első találkozására 2009 májusában került sor Őrhalomban, a Nógrád megyei tűzoltónapon, ahová a Nagykürtösi Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség ötfős küldöttsége látogatott el. Az évek során lassan formálódó kiváló kapcsolat eredményeként mára mind a magyar, mind a szlovák önkéntes tűzoltók számára nyilvánvalóvá vált, hogy a jövő útja az együttműködésé. A két ország tűzoltórendezvényein ma már magától értetődő a másik ország képviselőinek részvétele, ezen kívül az önkéntes mozgalomban megteremtett jó viszony nagyban segíti a hivatásos katasztrófavédelmi szervek közötti jó együttműködés kiépítését is.

A közel egy évtizedes, határon átnyúló együttműködés eredményeit jól tükrözte a szombati nagy érdeklődést kiváltó rendezvény is, amelyet megtisztelt jelenlétével és köszöntőt is mondott Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Medvácz Lajos, a házigazda Balassagyarmat város polgármestere, valamint Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és  Ing. Dusan Sluka tűzoltó ezredes, a Besztercebányai Megyei Tűzoltó-parancsnokság igazgatója, továbbá jelen volt Anita Galcikova, a Nagykürtösi Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség elnöke, Belovai Róbert rendőr alezredes, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság vezetője, illetve Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke. A program részét képezte a már hagyományossá vált főzőverseny, illetve a közös felvonulás az egykori határátkelőhely szlovák oldaláról az Ipoly hídján át a magyar oldalon levő határmenti kamionparkolóig. A napot színesítendő, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön kommandós, a Börzsönyi Önkéntes Kereső-Kutató Speciális Mentő és Mentőkutyás Egyesület munkakutyás, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület pedig alpintechnikai bemutatót tartott, emellett láthatták a rendezvényre kilátogatók a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság látványos tűzoltási és műszaki mentési bemutatóját is. A programok sorából természetesen az ilyenkor szokásos önkéntes tűzoltók kismotorfecskendő- és tűzcsapszerelő-versenye sem maradt el, emellett az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület úgynevezett hab-partit és különböző ügyességi versenyeket is rendezett a gyermekek részére. A Nemzetközi Tűzoltó Hidak elnevezésű esemény keretében Szemerády Zoltán, a szövetség elnöke és Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató Szent Flórián domborművet adományoztak az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Endrefalva Község Önkormányzata részére a tűzvédelem területén végzett több éves, magas színvonalú tevékenységük elismeréséül. Az est leszálltával elérkezett a nap leglátványosabb része: megvilágított vízfüggönyt emeltek az Ipoly folyó fölé a két ország hivatásos és önkéntes tűzoltói az összetartozás jegyében.

 

Képek: Dr. Szikora Viktória tű. főhadnagy, NMKI


 

Kapcsolódó képek:

Nemzetközi Tűzoltó Hidak Nemzetközi Tűzoltó Hidak Nemzetközi Tűzoltó Hidak
>>> További képek a galériában <<<