Hírek


Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltói közös erőfeszítéssel fékezték meg a hulladéklerakó telepen felcsapott lángokat Salgótarján határában
2018. július 16. 14:42
2018. július 14-én, szombaton kora délután érkezett a bejelentés, miszerint Salgótarján külterületén, a 22-es számú főút mellett, a csókáspusztai hulladéklerakó-telepen körülbelül 1000 négyzetméteren nagy mennyiségű hulladék kapott lángra.

A tűzesethez a salgótarjáni, a balassagyarmati, a szécsényi, a bátonyterenyei, az ózdi és a pétervásárai hivatásos tűzoltókat, valamint az endrefalvai, a ságújfalui és a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a helyszínre érkezve megkezdték a lángok oltását.

A telep dolgozói maguk is tevékenyen részt vettek a munkálatokban, a nap folyamán 2 teherautóval hordták és 3 munkagéppel terítették folyamatosan a földet.

A több órán át tartó, összehangolt, megfeszített munkának köszönhetően, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett a tüzet hét vízsugárral sikerült körülhatárolni, majd a késő esti órákra eloltani, az éjszakai őrzésről a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tagjai gondoskodtak.

A füstképződés miatt a Katasztrófavédelmi Mobil Labort is a helyszínre riasztották. Az egység méréseket végzett a káreset helyszínén, majd megvizsgálta a levegő minőségét Salgótarjánban, a Kürtgyarmat úton és a 21-es számú főút salgótarjáni szakaszán. Méréseik az egészségre ártalmas károsanyag-koncentrációt nem mutattak ki.

Vasárnap hajnalban a szemét újragyulladt. A salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, emellett önkéntes tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tagjai is a helyszínre érkeztek, valamint továbbra is a helyszínen tartózkodtak a hulladéklerakó munkatársai. Újabb több órás küzdelmet követően a tüzet sikerült eloltani, a kárhelyszín földdel történő letakarása az esti órákig folyamatosan zajlott.

A vasárnap reggeli órákban lakossági bejelentés is érkezett, miszerint Salgótarján és Vizslás-Újlak határában füstöt és szúrós szagot észleltek. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor is a helyszínre vonult, megállapították, hogy a jelenség a csókáspusztai tűzesettel összefüggésbe hozható, majd párhuzamos méréseket végeztek, azonban az egészségre ártalmas károsanyag-koncentrációt továbbra sem mutattak ki.

 

Hétfőre virradóra a körbeárkolt hulladék ismét újraizzott. A helyszínre vonuló salgótarjáni hivatásos tűzoltók megállapították, hogy ahová előzőleg nem tudtak a munkagépek földet hordani, ott a rézsű kigyulladt. A tüzet néhány óra leforgása alatt sikerült eloltani, a földdel való letakarás azonban továbbra is elengedhetetlenül szükséges maradt a visszagyulladás elkerülése érdekében.

Hétfőn az esti órákban újabb bejelentés érkezett. A helyszínre riasztott salgótarjáni hivatásos tűzoltók mellett a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is kivonult. A kiérkező egységek a sötétedés előtt felderítették a területet, ellenőrizték, hogy a korábbi tűz utáni földdel való letakarás mennyire valósult meg. A szeméttelep 3/4 részén a szemét több helyen füstölt, izzott, a szeméthalom alól kiáramló gázok több helyen fáklyaként égtek. A tulajdonos elmondta, hogy több teherautónyi földet szállítottak a területre az elmúlt napok során, kedden kora reggel ismét érkeznek a telep dolgozói és folytatják a munkát. Az egység az égő, parázsló részeket eloltotta, visszagyulladást nem tapasztaltak. Az utómunkálatokat elvégezték, majd levonultak a helyszínről. A helyszínt az éjszaka folyamán a telep dolgozói figyelték.

Kedden este mintegy 250 négyzetméteren ismét kigyulladt a hulladék. A helyszínre vonuló salgótarjáni hivatásos tűzoltók a tűz oltását azonnal megkezdték, a munkálatokat két munkagép is segítette. A tüzet a kiérkezést követően alig több, mint egy óra alatt sikerült eloltani, majd az utómunkálatok elvégzését követően az egység a helyszínt átadta a hulladéklerakó helyi szakemberének.