Hírek


Hatodik hetébe lépett a központi szúnyoggyérítés
2018. május 28. 14:05
Az elmúlt hét változékony időjárása ellenére jelentős részben sikerült pótolni a korábban – szintén a kedvezőtlen időjárás miatt – elmaradt munkálatokat. A tervezett 51 ezer hektár jelentős részén sikerült elvégezni a vérszívók állományának csökkentését célzó kezeléseket. Amennyiben az időjárás engedi, ezen a héten további 45 ezer hektáron zajlik szúnyoggyérítés.

Az országos szúnyoggyérítési program ötödik hetében is nehezítette a szúnyoggyérítési munkákat a változékony időjárás. Az ország számos pontján jelentős mennyiségű eső esett, a zivatarzónák területén a kezeléseket későbbi időpontra kellett halasztani. A Duna menti régiókban – Csepel-sziget, néhány fővárosi kerület, Tolna megye, Baja és Mohács térsége –, valamint az Ipoly menti településeken végül a pótnapokon tudták a szakemberek a tervezett földi kezeléseket elvégezni. A Szolnoki régióban és Békés megyében a légi és földi munkálatok többsége teljesült, Békés megye néhány településén a következő napokban dolgoznak majd.
 
Ezen a héten Zala megyében és a Tisza-tó térségében teljeskörű, azaz légi és földi kezeléseket egyaránt terveznek a szakemberek, míg Baranya és Somogy megye egyes településein légi beavatkozások lesznek. A Duna mentén eddig nem kezelt régiókban – Komárom térsége, Dunakanyar, Budapest további parti területei, Dunaújváros térsége – földi kémiai szúnyoggyérítést terveznek végezni. Az elmúlt időszak esőzései után újabb szúnyoglárva-tenyészőhelyek alakultak ki, ezeket a szakértők folyamatosan figyelik, és amennyiben a lárvák tömege ezt indokolja, ismét biológiai lárvagyérítésre kerül majd sor.
 
A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.