Hírek


Összefoglaló a csütörtöki havazás miatti károkról
2017. december 01. 13:48
Huszonhat riasztásuk volt Nógrád megye tűzoltóinak a tegnapi havazásból adódóan. Károk főként a megye déli és nyugati felében történtek.

A katasztrófavédelem Nógrád megyei tűzoltóegységei az elmúlt huszonnégy órában tizennégy fakidőlésnél és tizenkét közúti balesetnél avatkoztak be. Fák dőltek az utakra Őrhalomban, Balassagyarmaton, a Salgótarján és Karancsalja közötti útszakaszon, a 2-es főúton Hont, Nagyoroszi és Nőtincs közelében, Bercelen, a Nógrádszakál és Litke közötti úton. Balassagyarmaton a Patakpart úton egy épület tetőszerkezetére ráhasadt nagyméretű fát is el kellett távolítani, szintén a városban a Szent Imre utcában pedig egy lakóház kerítésére dőlt egy nagy fa. A Garáb és Felsőtold közötti útszakaszon egy nagy fa telefonvezetékre dőlt, ma reggel pedig újra Balassagyarmatra, az Égerfa útra kellett vonulni a tűzoltóknak, ahol egy elektromos vezetékre dőlt fát távolítottak el.

Késtek a vonatok több vonalon, hiszen több helyszínen fák akadályozták a vasúti forgalmat. Egy nagy méretű fa a Drégelypalánk és Diósjenő közötti vasúti vonalra hasadt, a szügyi vasútállomáson is a sínekre dőlt egy nagy fa, a Ráróspuszta és Nógrádszakál közötti sínpárra pedig kilenc nagyobb méretű fa dőlt rá. Ezeken a helyszíneken várakozni kellett a vonatoknak, hogy tovább tudjanak haladni.

Baleset volt a 22-es főúton Őrhalom közelében, ahol két személyautó ütközött össze, szintén a 22-esen Balassagyarmat és Ipolyszög között ugyancsak két autó csúszott egymásba, ebben a balesetben ketten megsérültek, a Szécsény és Varsány közötti útszakaszon egy menetrend szerint közlekedő autóbusz csúszott az árokba – a járatot egy földmunkagép segítségével húzták ki az árokból, a busz utasai nem sérültek meg. A 22-es főúton Bánk közelében több kamion árokba csúszott, valamint a 2-es főúton Borsosberénynél is kicsúszott egy kamion, ezeknél a káresetnél az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók végezték a kárfelszámolást. Árokba csúszott egy-egy személyautó a Becske és Magyarnándor közötti útszakaszon, Mohora külterületén, valamint Ipolyszögön és a 2-es főútról Diósjenő irányába vezető útszakaszokon is, valamint árokba csúszott egy kamion a Herencsény és Cserhátszentiván közötti úton, egy teherautó pedig Borsosberény belterületén is. Autók akadtak el továbbá a 2-es főúton Rétság közelében.

A kárfelszámolásokat a balassagyarmati, a rétsági, a berceli, a pásztói és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint az érsekvadkerti és nógrádi önkéntes tűzoltók végezték. Áramtalanították a járműveket, emellett többet csörlővel vagy kézi erővel húztak ki az árokból. Az őrhalmi baleset helyszínén az elhúzódó műszaki mentés idejére a balestet szenvedett két autó utasainak melegedéséről is gondoskodtak a tűzoltók. 

A lehasadt fák miatt a megye több településén ideiglenes áramkimaradás volt tapasztalható, az áramszolgáltatás este fél tízre állt helyre.

Az intenzív havazás fennakadásokat okozott a 2-es főút forgalmában, ezért annak Nógrád megyei szakaszán reggel háromnegyed héttől korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek közlekedését. A forgalom délelőtt fél tizenegykor indult meg újra. A korlátozás időtartama alatt személygépjárművek forgalma rendőri irányítás mellett folyamatos volt.

 

Képek: Balassagyarmati HTP és Rétság KvŐ


 

Kapcsolódó képek:

Összefoglaló a csütörtöki havazás miatti károkról Összefoglaló a csütörtöki havazás miatti károkról Összefoglaló a csütörtöki havazás miatti károkról
>>> További képek a galériában <<<