Hírek


Beköszöntött a tél, óvatosan az utakon!
2017. november 30. 09:42
Egészen a délutáni órákig havazást jósolnak Nógrád megye térségére, ezért minden közlekedőtől fokozott óvatosságot kérünk a balesetek megelőzésének érdekében!

Nógrád megye legtöbb településén hófehér lepelbe burkolózott a táj ma reggelre virradóan, az utak burkolata több helyen havas, hókásás. Többen nem cserélték még le a nyári gumiabroncsaikat télire, ezért kérjük, ha egy mód van rá, ilyen járművekkel ne induljanak útnak. Ilyen és ehhez hasonló időjárás esetén a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra, illetve csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Érdemes az autókba télen pokrócot, ivóvizet, bikakábelt, zseblámpát, láthatósági mellényt, telefontöltőt és egy kisebb seprűt bekészíteni, továbbá télen mindig legyen bőven üzemanyag a járművekben, várakozás közben a fűtéshez ugyanis járatni kell a motort.

Gyalogosan és gépjárművel egyaránt fokozott óvatossággal kell közlekedni ilyen időjárás esetén. A gyalogosok ilyen útkörülmények esetén ne lépjenek hirtelen az úttestre a közeledő autó elé, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnőhet. A járdák burkolata is csúszóssá válhat, így a gyalogosközlekedés során is legyenek kiemelten körültekintőek.  Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 105-ös vagy a112-es, ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámok valamelyikét. Fontos továbbá, hogy a téli időjárással kapcsolatban folyamatosan kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.