Hírek


Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!
2017. október 26. 15:36
Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt. De mi vezethet a szén-monoxid jelenlétéhez és miként előzhetőek meg ezek a helyzetek?

Az ősz beköszöntét követően az időjárás hétről hétre kezd egyre hűvösebbre fordulni, s ez egyet jelent a fűtési szezonból adódó veszélyforrások növekedésével. Fontos azonban, hogy a baj bekövetkezésének még a legcsekélyebb lehetőségét se adjuk meg.

2016-ban szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt 16 alkalommal érkezett lakossági bejelentés a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére – ezek alkalmával 13 személyt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni, elhunyt személy nem volt. Idén eddig tíz esetben riasztották a tűzoltókat Nógrád megyében a mérgező gáz miatt és ebből négy esetben kimutatható értéket jeleztek a tűzoltók műszerei. A mérgező gáz lakótérbe kerülésének oka a legtöbb esetben a tüzelőberendezés meghibásodása és karbantartottságának hiánya volt. Az események során négyen szenvedtek valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, halálos kimenetelű esemény viszont szerencsére nem történt.

A szén-monoxid egy rendkívül veszélyes gáz, jelenlétét ugyanis nem érzékeljük, mivel színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság, fejfájás) könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. A köznyelvben gyakran csak „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid a beltéren leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását. Az akár halálos kimenetelű esetek ugyanakkor néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők.

Szén-monoxid-mérgezés elsősorban valamely tüzelő berendezés nem megfelelő üzemeltetése miatt fordulhat elő. A szabálytalan kivitelezés miatt ugyanis az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-, fűtőberendezés meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül. Mindez megelőzhető, ha a tervezést és a kivitelezést is szakemberre bízzuk.

A hőtermelő-berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Nyílt égésterű (a helyiség légterével összeköttetésben lévő égésterű) tüzelőberendezések esetén az oxigén a helyiségek levegőjéből származik, ami az épületbe szellőző rácsokon és a hagyományos ajtók és ablakok légrésein keresztül jut be. A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen népszerű a nyílászárók cseréje. Számolni kell azonban azzal, hogy légáteresztő képességük minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. A nyílászárók cseréjekor figyelni kell tehát a megfelelő szellőzés biztosítására, hiszen a levegő-utánpótlás hiányában a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék. A legtöbb baleset a fürdőszobákban következik be, mert az a legzártabb hely. Egy résszellőző beépítésével biztosítható a megfelelő mennyiségű levegő.

A műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságos működtetésének, hiszen időben kiderül, ha valamilyen karbantartási, vagy javítási munkára van szükség. Rendszeresen ellenőriztessük berendezéseinket szakemberrel és engedjük be otthonunkba a lakossági sormunkát végző kéményseprőt. Fontos, hogy csak a megadott tüzelőanyagot használjuk, ne égessünk semmilyen hulladékot a tüzelő-fűtő berendezésben és ezt, illetve a kéményajtó közvetlen környezetét hagyjuk szabadon, ne tároljunk éghető anyagokat a közelében.

A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a mérgező anyagok visszaáramolhatnak a lakótérbe. Ezek a veszélyforrások odafigyeléssel teljes mértékben kiküszöbölhetőek.

A biztonságot segíti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelő is, amelyet a tüzelő-, fűtőberendezés közelében célszerű elhelyezni. Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek jelezni a mérgező gáz jelenlétét. A szén-monoxid-érzékelők használata életet menthet, ezért mindenképpen ajánlott a használata. Mielőtt szén-monoxid-érzékelőt vásárolna, tekintse meg a katasztrófavédelem honlapján található listát a megfelelő és a nem megfelelő termékekről, vagy kérje szakember segítségét; elhelyezése és használata előtt pedig mindig figyelmesen olvassa el a csatolt tájékoztatókat, útmutatókat. Az otthonunk tűzvédelmi biztonságát tovább javíthatja egy otthoni hő- és füstérzékelő is, amely időben képes jelezni a tűz keletkezését.

A másik veszélyforrást a gépjárművek zárt térben (garázs, mélygarázs, alagút) történő üzemeltetése jelenti; kerüljük az ilyen helyeken való huzamos tartózkodást, a járművet csak a feltétlenül szükséges ideig járassuk és ha van, figyeljük a szén-monoxid-érzékelő jelzését.

Ha a CO - mérgezés tüneteit észleli, azonnal friss levegőre van szüksége. Lehetőleg nyisson ki minden nyílászárót és szellőztesse ki a helységeket. Második lépésként, (gázfűtés esetén) kapcsoljon ki minden fűtőberendezést (célszerű a főcsapot elzárni), tűzhelyet, és hagyja el a lakást. Ha szén, vagy egyéb fűtéssel rendelkezik, ne próbálja eloltani a tüzet, azonnal hagyja el a veszélyes területet. Nagyon fontos, hogy CO - mérgezés esetén azonnal forduljon orvoshoz! A fűtőberendezései újbóli bekapcsolása tilos mindaddig, amíg nem történt meg a szakemberrel végeztetett felülvizsgálat, javítás.

Baj esetén azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

 

Bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

Bevizsgált és NEM megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája