Hírek


Erős tűzoltók versenye Balassagyarmaton
2017. szeptember 18. 15:19
Harmadik alkalommal rendezték meg szeptember 15-én Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren a Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbáját. A hagyományteremtő célú verseny 2015-ben indult útjára, a vándorserleget akkor és tavaly is sikerült a városban tartani, idén azonban elhódította azt egy berceli tűzoltó.

A megmérettetést túlnyomórészt a nemzetközi TFA (Toughest Firefighter Alive) versenyszabályzatához igazították a szervezők, néhány feladatot viszont helyi sajátosságokkal helyettesítettek. A megyei verseny bizonyos feladatelemei még az országos verseny feladataitól is keményebb kihívás elé állították a tűzoltókat. Ez a fajta erőpróba a tűzoltók mindennapi munkáját igyekszik versenyszerűen mérhető keretek közé illeszteni, így a nézők is láthatták: egy tűzoltónak átlagon felüli fizikai állóképességgel kell rendelkezni. A verseny céljaként tehát a speciális tűzoltói beavatkozások során, jellemzően hirtelen fellépő fizikai igénybevételek, versenyszerű keretek közötti felmérését és annak bemutatását a civil társadalom számára tűzték ki a szervezők. Erejének tesztelésére idén huszonhét Nógrád megyei tűzoltó vállalkozott, s nőtt az önkéntes tűzoltók érdeklődése is a verseny iránt.

Csakúgy, mint az előző két évben, a versenyzőknek most is négy állomáson kellett szintidőre végrehajtaniuk a nagy fizikai állóképességet és egyben koncentrációt is igénylő feladatokat. Az első állomáson két nyolcvan méteres tömlővel való elfutás volt a feladat a megadott jelig, majd két „B” tömlő feltekerése és elhelyezése egy ládában. A második állomáson hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütést kellett mérni a „kalapács doboz” alsó és felső részére, majd egy szánkóra szerelt kismotorfecskendőt kellett elhúzni húsz méter távolságra kötél segítségével. A harmadik feladat keretében először két darab kéttagú dugólétrát kellett beállítani egy négyemeletes állványzat második emeletéhez, majd a versenyzőknek fel kellett jutni a torony tetejére két harminc-harminc kilogrammos kannával a kezükben, aztán három összetekert tömlőt felhúzni kötélen, végül a kannákat lehozni. A negyedik állomáson végezetül egy húsz kilogrammos propánbutángáz-palackot átvitele volt a feladat egy tíz méteres kúszócső alagúton, kis séta után ugyanezt visszafelé is végrehajtani, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett a hátukra véve száz méteren keresztül elcipelni, végül egy két és fél méter magas akadályfalat leküzdeni. A tűzoltók – ha mindez már önmagában is nem lenne elég megterhelő - védősisakban, védőkabátban, mászóövvel a derekukon és a negyedik feladat kivételével légzőkészülékben teljesítették a rendelkezésükre álló 4x7 perc alatt, minimális – nagyjából egy percnyi pihenőidővel az állomások között a feladatokat.

Az ilyen jellegű fizikai kihívásoknak - melyeket a tűzoltó védőruha viselése, a légzőkészülék súlya és a stressz csak tovább fokoz - megfelelni csakis az egészséges és edzett szervezet képes. A verseny eredményhirdetése előtt Antal István tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője gratulált a versenyt teljesítő balassagyarmati, salgótarjáni, bátonyterenyei, rétsági, berceli és szécsényi hivatásos tűzoltóknak, illetve a megjelent önkéntes tűzoltóknak, s mint mondta, nem számít ki milyen helyen zárt, a fő, hogy mindenki kitartóan küzdött a versenyszámok során, s ez már önmagában óriási dolog. Az igazgatóhelyettes külön kiemelte Mohács Gábor tűzoltó őrnagyot, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokát, aki példát mutatva az állománynak, maga is teljesítette az erőpróbát.

Az eredményhirdetés során kiderült, hogy az első helyezést Cseman Gergő tűzoltó őrmester, a berceli katasztrófavédelmi őrs tűzoltója érte el, második lett Magyar Bálint tűzoltó őrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója, míg a dobogó harmadik fokára Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester, a rétsági katasztrófavédelmi őrs tűzoltója állhatott. Különdíjat vehetett át továbbá a verseny legidősebb versenyzője is, aki ugyancsak Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester volt.

A Balassagyarmat Város Önkormányzata által 2015-ben alapított vándorserleget Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere adta át. A serleg az elmúlt két évben a Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája 2015-ös és 2016-os abszolút győztesének, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot ellátó Földi László tűzoltó főtörzsőrmesternek a tulajdonát képezte, idén azonban elhódította azt Cseman Gergő tűzoltó őrmester, így az a következő egy évben a berceli katasztrófavédelmi őrs dicsőségfalát díszíti.


 

Kapcsolódó képek:

Erős tűzoltók versenye Balassagyarmaton Erős tűzoltók versenye Balassagyarmaton Erős tűzoltók versenye Balassagyarmaton
>>> További képek a galériában <<<