Hírek


Hatodik lett Dénes Gábor az erős tűzoltók nemzetközi versenyén
2017. június 26. 14:53
Ismét megmérette magát a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyén Dénes Gábor tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje. A Besztercebányai Kerületi Tűzoltó Igazgatóság által a szlovákiai Besztercebányán nemrégiben megrendezett megmérettetésen a nógrádi versenyző az előkelő hatodik helyezést érte el korcsoportjában.

A TFA SLOVAKIA 2017 névre keresztelt nemzetközi szintű versenynek nyolcvan versenyző vágott neki, köztük cseh, szlovák, lengyel és magyar tűzoltók. A versenyt két helyszínen, a besztercebányai Europa Shopping Centerben és az Europa Business Centerben rendezték, ahol a férfiak több korcsoportban álltak rajthoz. A versenyt megtekintette Alexander Nejedlý tábornok, a szlovák Tűzoltósági és Műszaki Mentési Szolgálat főigazgatója és Milan Petrula alezredes, a szlovák belügyminisztérium ökumenikus osztályának igazgatója.

A tűzoltók legkeményebb erőpróbája, vagyis a TFA – Toughest firefighter alive - a mindennapos bevetéseket szimulálja, s azon önkéntes és hivatásos tűzoltók vehetnek részt Szlovákiából és külföldről egyaránt. A versenyszámok átlagon felüli fizikai erőnlétet és kitartást követelnek a versenyzőktől, így a felkészültség elengedhetetlen. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság képviseletében induló és Nógrád megyét képviselő Dénes Gábor tűzoltó zászlósnak egy hónap állt rendelkezésére a versenyre való felkészülésre, elért eredménye ennek fényében tehát kiváltképp figyelemre méltó.

Az erőpróba négy versenyszámból állt, amelyeket négy percen belül kellett teljesíteni, majd szintén négy perces pihenőidő állt rendelkezésre a következő versenyszám helyszínére való átjutásra. A végeredmény az összes versenyszám idejéből és az esetleges büntető pontok összegéből állt össze. Az első versenyszám keretében a versenyző két tömlőt csatlakoztatott a tűzoltó gépjárműfecskendőn a nyomócsonkra, majd a nyolc összekapcsolt nyomótömlőt a sugárcsöveknél fogva széthúzta, futott velük nyolcvan métert, végül a kijelölt helyre tette. Ezt követően körbefutotta a megadott bóját, ezután két tömlőt feltekert és a kijelölt szekrénybe helyezte, majd ötven métert futott a célig. A második versenyszám az akadálypálya volt, ahol a versenyző a „kalapács dobozhoz“ futott, ahol egy kalapáccsal - amelynek súlya hat kilogramm volt - ötven-ötven ütést mért a doboz alsó és felső részére. Ezt folytatva egy húsz kilogrammos kannával áthaladt egy hat méter hosszú alagúton, amelynek végétől három méterre megfordult és visszafutott ugyanezen az útvonalon, s végül a kannát az eredeti helyére tette vissza. A versenyszám egy nyolcvan kilogrammos bábu hatvan méterre való elvitelével folytatódott, végül egy három méter magas palánkot kellett leküzdeni. A harmadik versenyszám keretében két huszonkét kilogrammos fa létrát kellett a kijelölt helyre felállítani, majd két húsz kilós kannát a torony második emeletére felvinni, aztán ugyanide mentőkötél segítségével két összetekert „B“ tömlőt – amelynek súlya huszonöt kilogramm – felhúzni. A folytatásban a két kannát vissza kellett helyezni a kiindulási helyre, végül a kismotorfecskendő sugárcsövére rácsavarni a lövőkét és befutni a célba. Negyedik és egyben legmegterhelőbb feladat mindezeket követően lépcsőfutás volt az Europa Business Center épületének huszonkettedik emeletére. Ez utóbbit Dénes Gábor tűzoltó zászlós kevesebb, mint négy perc alatt teljesítette. Tovább nehezítette a tűzoltók dolgát, hogy a feladatokat bevetési védőkabátban, védősisakban és légzőkészülékkel kellett teljesíteni.

A verseny díjkiosztóval zárult, ahol megyénk versenyzője oklevelet és emlékplakettet vehetett át Ing. Dušan Sľúka ezredestől, a Besztercebányai Kerületi Tűzoltó Igazgatóság vezetőjétől korcsoportjában elért hatodik helyezéséért.

 

Kollégánknak ezúton is szívből gratulálunk elért eredményéhez!

 

Képek: Lakatos Balázs tű. százados


 

Kapcsolódó képek:

Hatodik lett Dénes Gábor az erős tűzoltók nemzetközi versenyén Hatodik lett Dénes Gábor az erős tűzoltók nemzetközi versenyén Hatodik lett Dénes Gábor az erős tűzoltók nemzetközi versenyén
>>> További képek a galériában <<<