Hírek


Szlovákiában is bizonyították erejüket a Nógrád megyei tűzoltók
2016. szeptember 18. 11:04
A Nógrád tűzoltója 2016 rendezvényen vett részt tegnap hat Nógrád megyei tűzoltó – köztük öt hivatásos és egy önkéntes. A szlovákiai versenyen a hat magyar tűzoltó mindegyike az élvonalban végzett.

A szomszédos Szlovákiában működő Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezte meg a Nógrád tűzoltója 2016 névre keresztelt versenyt, amelynek helyszíne nem más volt, mint a középkorban épült, rendkívül impozáns látványt nyújtó Fülek vára. Az erőt, energiát és állóképességet próbára tevő megmérettetésre összesen húszan neveztek – tizennégy szlovák és hat magyar tűzoltó. A harminc év fölötti kategóriában Tóth Gábor tűzoltó alezredes, Dénes Gábor tűzoltó zászlós, Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmester, Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester és Bodor Tamás tűzoltó őrmester indult, a harminc alattiak között pedig Varga Balázs, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület tagja képviselte hazánkat. A verseny akadálypályával indult, ahol a versenyzőnek oda kellett szaladni a versenypályán álló kismotorfecskendőhöz, majd a már megszerelt két-két „B” tömlőből összekapcsolt alapvezetékkel futnia kellett negyven métert, s ott a sugárcsöveket a kijelölt helyre tenni. A folytatásban feltekertek két tömlőt és a kijelölt helyre tették, majd egy húsz kilogrammos kannával átfutottak az alagúton. Az akadálypálya következő részében egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett harminc méterrel távolabbra cipelni, majd egy súlyos traktor gumiabroncsot nyolcszor átfordítani, aztán egy létrát hozzátámasztani a barokk stílusban épült vár falához, azon fölmászni a torony ablakába, ott bemászni, végül a lépcsőn leszaladni. Az akadálypálya a legerősebb tűzoltók versenyéről már jól ismert kalapácsdobozzal zárult, ahol egy hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütést kellett mérni a doboz aljára és tetejére. Rövid pihenő után következett a második versenyszám, ahol tizenöt méter futás, majd két tömlővel további hatvan méter futás fel a várba várt a versenyzőkre, s miután letették a tömlőket további száz métert futottak a vár kerengőjére. Ott felhúztak egy-egy tömlőt kötéllel, majd a tömlőkkel befutottak a célba.

A magyar tűzoltók mindegyike a mezőny első felében végzett, a legjobb eredményt Dénes Gábor tűzoltó zászlós érte el, aki a második helyen zárta a harminc fölöttiek mezőnyét. Szintén ebben a korcsoportban negyedik helyezést Bodor Tamás tűzoltó őrmester, ötödik helyezést pedig Tóth Gábor tűzoltó alezredes ért el, hatodik helyen Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmester, a hetediken Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester végzett. A harminc alattiak mezőnyében induló Varga Balázs szintén szép eredményt ért el, ő az ötödik helyen zárta a versenyt.


 

Kapcsolódó képek:

Szlovákiában is bizonyították erejüket a Nógrád megyei tűzoltók Szlovákiában is bizonyították erejüket a Nógrád megyei tűzoltók Szlovákiában is bizonyították erejüket a Nógrád megyei tűzoltók
>>> További képek a galériában <<<