Hírek


Véget ért a Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny
2016. szeptember 03. 09:17
A négyszer százméteres váltóval, illetve a kismotorfecskendő-szereléssel telt a Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny tegnapi, második napja. A Nógrád megyei tűzoltók a középmezőnyben zárták a mezőnyt.

Az UTE atlétikai pályáján berendezett négyszer százméteres váltónál az első csapattag dolga az volt, hogy a rajtjel elhangzása után felkapja az előre odakészített kislétrát, és azzal, illetve a váltóbotként szolgáló sugárcsővel elrohanjon egy fából épített, két és fél méter magas, öt méter hosszú kisházig. Ott a létrán felment a ház tetejére, végigfutott azon, leugrott a másik oldalon, majd a váltózónában átadta a sugárcsövet az ott várakozó második embernek. Ő átvetette magát a palánkon, majd a felelősséget és a stafétát átadta a harmadik versenyzőnek. Ez a csapattag a százméteres akadályfutásnál már látott módon egy-egy feltekert tömlőt fogott a kezébe, azokkal végighaladt a gerendán, a tömlőket előbb egymáshoz, majd a vezetéket az osztóhoz csatlakoztatta, helyére illesztette a sugárcsövet, majd le is szerelte azt, hiszen még hátra volt egy váltás. Az utolsó ember a tűzoltási feladatot kapta, egy tűzoltó készülékkel kellett tálcatüzet oltania, majd a sugárcsővel a kezében befutnia a célba.

A versenyfeladatok közül talán a kismotorfecskendő-szerelés lehet leginkább ismerős a laikusok számára, hiszen ebből évente rendeznek többfordulós országos bajnokságot is. Ahogy a váltónál, itt is az összedolgozás, a csapatmunka jelentősen hozzájárul a sikerhez. A feladat „roppant egyszerű”: a dobogóra kihelyezett „hozzávalókból” meg kell szerelni a táplálást, egy alapvezetéket, két sugarat, majd a sugarakkal egy öt centis lyukon átlőve kell megtölteni az öt méterre lévő céltáblák mögötti tartályokat.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében a Sörös Zoltán tűzoltó őrnagy vezette, Longauer Péter tűzoltó századosból, Kalácska Csaba tűzoltó hadnagyból, Líber István tűzoltó főtörzsőrmesterből, Bodor Tamás tűzoltó őrmesterből, Kiss Dániel tűzoltó őrmesterből, Danczák Attila tűzoltó őrmesterből, Hulitka László tűzoltó őrmesterből, Tóth Gábor tűzoltó őrmesterből álló versenycsapat mindegyik tagja részt vett a pénteki megmérettetésen, előbbi versenyszámot két csoportra osztva, míg az utóbbit közös erővel teljesítették, Virág Zsolt tűzoltó alezredes pedig a versenybírók csapatát erősítette. 

A záróünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd átadták a verseny díjait. Az egyéni számok és a csapatverseny legjobbjainak dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át a kiváló teljesítményekért járó serleget, érmet és oklevelet. Az összetett csapatversenyt Győr-Moson-Sopron megye csapata nyerte meg, ezáltal ők lettek két évre a vándorserleg tulajdonosai.

A folytatásban különdíjakat adtak át,a 100 méteres akadályfutásban legjobb egyéni eredményt elérő Nógrád megyei tűzoltó Kiss Dániel tűzoltó őrmester lett, aki Berecz György tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától vehette át elismerését.

Ezt követően Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy tartotta meg ünnepi beszédét. A főigazgató azzal kezdte, az idei egy igazán sportos nyár volt, hiszen a labdarúgó bajnokság és az olimpia mellé felsorakozott ez a verseny is. A felsorolt eseményeket összekötő „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” jelmondat kiválóan összefoglalja és jellemzi ezt a szakmát, ezt a hivatást, amit a versenyen résztvevők képviselnek. Tollár Tibor emlékeztetett arra, hogy a tűzoltósport mindig is komoly szerepet töltött be a tűzoltók életében, nemrég fejeződött be például a TFA nemzetközi tűzoltóverseny is. Ezek a versenyek nemcsak a küzdelemről szólnak, hanem az összetartozásról és a barátságról is. Alkalmasak arra is, hogy régi barátságokat felelevenítsenek, és újak szülessenek. Talán közhelyszerű, folytatta a főigazgató, hogy a versenyen való részvétel fontosabb a győzelemnél, de magunkat leküzdeni sokszor nehezebb, mint mások felett győzelmet aratni. A vezérőrnagy bízik benne, hogy két év múlva ismét találkozhat a jelenlévőkkel egy legalább ilyen színvonalas versenyen, és Vörösmarty szavaival zárta beszédét, „Ez jó mulatság, férfimunka volt”!

A verseny legjobbjai a díjakon kívül annak a jogát is elnyerték, hogy a belőlük összeállított csapattal Magyarországot képviseljék a jövő évi, az ausztriai Villachban megrendezendő nemzetközi tűzoltósport-versenyen.

 

Képek: Angyal Eszter tű. főhadnagy, NMKI


 

Kapcsolódó képek:

Véget ért a Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny Véget ért a Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny Véget ért a Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny
>>> További képek a galériában <<<