Hírek


Negyedik helyezést ért el Dénes Gábor a nemzetközi versenyen
2016. június 20. 13:32
A legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyén három magyar versenyző, köztük Dénes Gábor tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje képviselte Magyarországot. A Besztercebányai Kerületi Tűzoltó Igazgatóság által szombaton, a szlovákiai Besztercebányán megrendezett megmérettetésen a nógrádi versenyző az előkelő negyedik helyezést érte el korcsoportjában.

A TFA SLOVAKIA 2016 névre keresztelt nemzetközi szintű versenynek hatvannyolc versenyző vágott neki, köztük cseh, szlovák, lengyel és három magyar tűzoltó. A versenyt két helyszínen, a besztercebányai Europa Shopping Centerben és az Europa Business Centerben rendezték, ahol a férfiak öt korcsoportban álltak rajthoz. A tűzoltók legkeményebb erőpróbája, vagyis a TFA – Toughest firefighter alive - a mindennapos bevetéseket szimulálja, s azon önkéntes és hivatásos tűzoltók vehetnek részt Szlovákiából és külföldről egyaránt. A versenyszámok átlagon felüli fizikai erőnlétet és kitartást követelnek a versenyzőktől, így a felkészültség elengedhetetlen. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság és a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviseletében induló és Nógrád megyét képviselő Dénes Gábor tűzoltó zászlósnak mindössze két hét állt rendelkezésére a versenyre való felkészülésre, elért eredménye ennek fényében tehát kiváltképp példaértékű.

Az erőpróba négy versenyszámból állt, amelyeket négy percen belül kellett teljesíteni, majd szintén négy perces pihenőidő állt rendelkezésre a következő versenyszám helyszínére való átjutásra. A végeredmény az összes versenyszám idejéből és az esetleges büntető pontok összegébő állt össze. Az első versenyszám keretében a versenyző két tömlőt csatlakoztatott a tűzoltó gépjárműfecskendőn a nyomócsonkra, majd a nyolc összekapcsolt nyomótömlőt a sugárcsöveknél fogva széthúzta, futott velük nyolcvan métert, végül a kijelölt helyre tette. Ezt követően körbefutotta a megadott bóját, ezután két tömlőt feltekert és a kijelölt szekrénybe helyezte, majd ötven métert futott a célig. A második versenyszám az akadálypálya volt, ahol a versenyző a „kalapács dobozhoz“ futott, ahol hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütést mért a doboz alsó és felső részére. Ezt folytatva egy húsz kilogrammos kannával áthaladt egy hat méter hosszú alagúton, amelynek végétől három méterre megfordult és visszafutott ugyanezen az útvonalon, s végül a kannát az eredeti helyére tette vissza. A versenyszám egy nyolcvan kilogrammos bábu hatvan méterre való elcipelésével folytatódott, majd egy három méter magas palánkot kellett leküzdeni. A harmadik versenyszám keretében két huszonkét kilogrammos fa létrát kellett a kijelölt helyre felállítani, majd két húsz kilós kannát a torony második emeletére felvinni, aztán ugyanide mentőkötél segítségével két összetekert „B“ tömlőt – amelynek súlya huszonöt kiló – felhúzni. A folytatásban a két kannát vissza kellett helyezni a kiindulási helyre, végül a kismotorfecskendő sugárcsövére rácsavarni a lövőkét és befutni a célba. Negyedik és egyben legmegterhelőbb feladat mindezeket követően lépcsőfutás volt az Europa Business Center épületének huszonkettedik emeletére. Ez utóbbit Dénes Gábor tűzoltó zászlós 3 perc 52 másodperc alatt teljesítette. Tovább nehezítette a tűzoltók dolgát, hogy a feladatokat bevetési védőkabátban, védősisakban és légzőkészülékkel kellett teljesíteni.

A verseny díjkiosztóval zárult, ahol megyénk versenyzője oklevelet és emlékplakettet vehetett át Ing. Dušan Sľúka ezredestől, a Besztercebányai Kerületi Tűzoltó Igazgatóság vezetőjétől korcsoportjában elért negyedik helyezéséért. Dénes Gábor ezzel a TFA Slovakia 2016 legjobb magyar versenyzőjeként zárta a mezőnyt.

Kollégánknak ezúton is szívből gratulálunk elért eredményéhez!

 

Képek: Angyal Tibor tű. alezredes, ST KVK


 

Kapcsolódó képek:

Negyedik helyezést ért el Dénes Gábor a nemzetközi versenyen Negyedik helyezést ért el Dénes Gábor a nemzetközi versenyen Negyedik helyezést ért el Dénes Gábor a nemzetközi versenyen
>>> További képek a galériában <<<