Hírek


II. Karancs Gyalogtúra
2016. április 17. 19:47
Tökéletes időjárás és páratlan természeti környezet biztosította a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében tegnap megtartott II. Karancs Gyalogtúra sikerét.

Mintegy hatvan résztvevője volt az április 16-án, Salgótarjánban megtartott II. Karancs Gyalogtúra és Családi napnak. A túrát délelőtt tíz órakor Skuczi Nándor, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke, Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, Rába Lajos, az RSOE elnöki tanácsadója és Pető Tibor, az RSOE főtitkára, egyben a túra fővédnökei közösen nyitották meg, akik egyaránt üdvözölték a Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyéből érkező résztvevőket, valamint Nógrád megye közösségi szolgálatos diákjait. Skuczi Nándor örömét fejezte ki a túra hagyományteremtő jellegének megvalósulása iránt, majd beszédében Nógrád megye természeti adottságairól és turisztikai látványosságairól is szólt. Hozzátette, idén már a második látványosságot ismerik meg a túra résztvevői, s bízik abban, hogy évről évre sikerül majd feltérképezni a megye további látnivalóit is. Berecz György köszöntő beszédében elmondta, hogy a közgyűlés elnökéhez hasonlóan örömmel tölti el, hogy Nógrád megye immár második alkalommal adhat otthont a túrának, s reményét fejezte ki aziránt, hogy hosszú évekig sikerül majd megőrizni a Karancs Gyalogtúra hagyományát. Mint fogalmazott, Nógrád megye híres a vendégszeretetéről, illetve páratlan természeti adottságairól, s arra biztatta a résztvevőket, hogy minél több alkalommal és minél többen látogassanak el szűkebb hazánkba. Rába Lajos és Pető Tibor beszéltek az RSOE tevékenységéről - főként az országos jelentőségű tavi viharjelző és hajózási nyomkövető rendszereket és az informatikai rendszerek fejlesztésében való közreműködést kiemelve - továbbá a megyei tagszervezetekkel való közös munka eredményességéről, illetve hasonlóan a korábbi felszólalókhoz, szintén örömüket fejezték ki a túra kezdeményezése, illetve a nagyszámú résztvevői jelenlét miatt. Juhász László hangsúlyozta, hogy az idei túra célja az aktív kikapcsolódás és csapatépítés lehetősége mellett a katasztrófavédelem és azon belül a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, az RSOE, valamint a megyében működő mentőszervezetek tevékenységének bemutatása, megismertetése is, emellett a szakmai együttműködés elmélyítésére is kiváló lehetőséget nyújt.

A túra, amely tavaly, hagyományteremtő céllal indult útjának, idén a Bükki Nemzeti Park Nógrád-Ipoly Tájegység központjában lévő bázisról indult, és a résztvevők Noszky Zoltán, a megyei túraegyesület elnöke és Kékesi Éva vezetésével a három kilométeres táv során megtekintették az Országzászló Emlékhelyet, ahonnan csodálatos panoráma tárul Salgótarjánra, majd az átjátszó-adó telepét, a Kálváriát, végül az Alkotmány útra leereszkedtek és elsétáltak az ország első, földalatti bányamúzeumáig, ahol nagyjából egy órás idegenvezetés során tekintették meg az egykor még működő bányarendszert. A II. Karancs Gyalogtúra és Családi hatvan résztvevője a túrát követően a bázisra visszaérkezve különböző izgalmas programokon vehetett részt: megismerhették a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület, illetve a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenységét, láthattak mentőkutyás bemutatót, bemutatták a Magyarország tavain működő viharjelző rendszereket, kaphattak hajózási ismereteket és kipróbálhatták a hajó szimulátort, valamint volt Laserforce, vagyis lézerharc terepen, illetve darts és asztaltenisz versenyt is rendeztek.

 

Képek: Angyal Eszter tű. főhadnagy, NMKI


 

Kapcsolódó képek:

II. Karancs Gyalogtúra II. Karancs Gyalogtúra II. Karancs Gyalogtúra
>>> További képek a galériában <<<