Hírek


I. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája
2015. szeptember 24. 10:17
2015. szeptember 23.-án a balassagyarmati Civitas Fortissima Téren rendeztük meg az I. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája elnevezésű versenyt. Első alkalommal történt, de hagyományteremtő szándékkal. Ennek jegyében ajánlott fel Medvácz Lajos Polgármester Úr, Balassagyarmat Város nevében egy vándorserleget, melyet a verseny abszolút győztese birtokolhat egy évig.

A megmérettetés túlnyomórészt a nemzetközi TFA (Toughest Firefighter Alive) versenyszabályzatához igazították a szervezők, néhány helyi sajátossággal kiegészítve, illetve helyettesítve annak elemeit. Ez a fajta erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé. A verseny célja, a speciális tűzoltói beavatkozások során, jellemzően igen hirtelen fellépő fizikai igénybevételek, versenyszerű keretek közötti felmérése és annak bemutatása a civil társadalom számára.

A versenyzőknek négy állomáson időre kellett végrehajtaniuk a nagy fizikai állóképességet, és egyben koncentrációt is igénylő feladatokat, mint például:

2 darab 80 méteres tömlő húzása az adott jelig,

6 kg-os kalapáccsal 50-50 ütés mérése egy ”kalapács-doboz” aljára és tetejére, egy szánkóra szerelt kismotor-fecskendő elhúzása 20 m távolságra kötél segítségével,

4 emeletes állvány tetejére feljutás 2 db 25-25 kg-os kanna cipelésével,

80 kg-os bábu cipelése 100 méteren keresztül, 2,5 méter magas akadályfal leküzdése.

Az ilyen jellegű fizikai kihívásoknak (melyeket a tűzoltó védőruha viselése, a légzőkészülék súlya, és a stressz csak fokoz) megfelelni csakis az egészséges, és edzett szervezet képes.

Valamennyi, a versenyfeladatokkal, és saját magával megküzdő tűzoltót elismerés illeti, úgyis mint kollégát, és úgy is mint sportembert.

A verseny szervezői elsősorban megyénk hivatásos, és önkéntes, tűzoltóit szólították fel versengésre, amely kört a következő alkalmakkor bővíteni szeretnék. A balassagyarmati, salgótarjáni, pásztói, rétsági, berceli, és szécsényi tűzoltók versengésének első 3 helyezése a következőképpen alakult:

 

I. Helyezett: Földi László c. tűzoltó főtörzsőrmester Balassagyarmati HTP

II. Helyezett: Dénes Gábor c. tűzoltó zászlós Salgótarjáni HTP

III. Helyezett: Magyar Bálint tűzoltó őrmester Balassagyarmati HTP


 

Kapcsolódó képek:

I. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája I. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája I. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája
>>> További képek a galériában <<<