Hírek


Harmadszor vetették ki horgaikat az ózdi stégmesterek
2015. június 09. 14:27
Immáron harmadik alkalommal rendezte meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a „Stégmester” elnevezésű, huszonnégy órán át tartó katasztrófavédelmi horgászversenyt Ózdon, amelyen a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság delegációja is részt vett.

A sorrendben harmadik, már hagyományosnak nevezhető rendezvényt idén Tóbis Gábor tűzoltó ezredes, a rendezvénynek otthont adó megyei katasztrófavédelmi igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese nyitotta meg, köszöntve a „stéghez” állókat. A résztvevők ezt követően egy perces néma tiszteletadással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Németh Tamás tűzoltó ezredesre, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egykori vezetőjére, aki idén már nem csatlakozhatott sporttársaihoz.

Az országos versenyre ezúttal tizenkét csapat nevezett – a háromfős „teamek” a megnyitó, a horgászhelyek kisorsolása és elfoglalása után azonnal hozzáláttak a szakszerű előkészületekhez – a halak beetetéséhez, valamint az eszközök összeszereléséhez. A versenyzők pénteken délután vetették ki horgaikat, ezzel el is indult a 24 órás versenyidő. Amellett, hogy az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, a halak kapási kedve is jónak volt mondható – sorban kerültek szákba a szebbnél szebb pontyok, így minden adott volt ahhoz, hogy a csapatok jó hangulatban mérjék össze tudásukat. A verseny során a mérlegelők folyamatosan járták a horgásztó partját, hogy a gyors mérés után a kifogott halakat mihamarabb sértetlenül visszaengedhessék a vízbe a horgászok.

A közös vacsorát követően sem volt pihenés, hiszen a cél az volt, hogy a 24 óra leforgása alatt minél több és nagyobb hal akadjon horogra – az éjszakai és a hajnali órák is szép eredményeket hoztak a legkitartóbbaknak.

Szombat délelőtt, közeledvén a rendezvény végéhez, egyre izgalmasabbá vált a küzdelem, hiszen bármelyik pillanatban változhatott az erősorrend, s vele a végeredmény is. A háromtagú csapatokban versenyzők idén összesen 423 kilogrammnyi halat fogtak ki a városi horgásztóból, majd a mérlegelés után az állatokat azonnal vissza is engedték természetes közegükbe. Amellett, hogy  a jól bevált taktikák és módszerek segítették őket, a szerencse is mindvégig a budapesti „FKI Zugló” csapatának kedvezett – ők 115,98 kilogramm hal kifogásával idén is az első helyen végeztek.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelőjéből, Szabó Csaba tűzoltó főhadnagy, a műszaki osztály vezetőjéből és Bóna Csaba tűzoltó hadnagy, a műszaki osztály munkatársából álló triója éppencsak lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyezést érték el az országos kupán. Kollégáinknak, akik mindhárman eredményesen teljesítettek, még így sem volt okuk a panaszra, hiszen a kifogott pontyok közül szép és termetes példányok örvendeztették meg őket.