Hírek


Az idén is Zánkán futottak a terepfutók
2015. május 22. 18:22
A Veszprém megyei városban, az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor területén tartotta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idei országos terepfutó bajnokságot május 21-én, amelyen több mint hatszázan álltak rajthoz, köztük kilencen a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából.

A verseny megnyitóján a Himnuszt követően, a Katasztrófavédelem Központi Zenekara Németh Tamás tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tragikusan elhunyt igazgatója tiszteletére előadta az Il silenziot.

Megnyitó beszédet dr. Demény Ádám tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke mondott, amelyben kiemelte, a Belügyminisztérium egyik legnagyobb sporteseményét sikerült megszervezni Zánkán, hiszen hatvan szervezet több mint hatszáz indulója méreti meg magát a versenyen.

Egy rövid technikai megbeszélést követően kezdődött meg a 2015. évi terepfutó bajnokság. Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz: az éjszakai vihar után gyakorlatilag a verseny teljes ideje alatt esett az eső, így a pálya is egyre nehezebb lett. A később rajtolóknak a már csúszós és felázott talajjal is meg kellett küzdeniük, így száz százalékos odafigyelést igényelt a verseny.

A Belügyminisztériumhoz tartozó szervezetek sportolói több korcsoportban és három távon mérethették meg magukat: a női versenyzők két-, három-, és négyezer méteres, a férfiak három-, négy-, és hatezer méteres távon futhattak.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából kilenc fő vett részt a versenyen, közülük a lányok és a fiúk is elhozták kategóriájuk csapatversenyének bronzérmét. A női I.-es kategória 4000 méteres versenyszámában csapatban harmadik helyen zártak az igazgatóság női versenyzői, Pál Erika és Galanics Petra, míg a férfiak I. kategóriájában a 6000 méteres mezőnyben az Opolcsik Iván tűzoltó zászlós, Odler Dávid tűzoltó zászlós és Kurcsik Gergő tűzoltó őrmester alkotta csapat nyerte el a harmadik helyezést.

A megyei csapat tagjai voltak: Pál Erika, Galanics Petra, Jakubovics Zoltán tűzoltó alezredes, Tóth Gábor tűzoltó százados, Ragályi Gábor tűzoltó zászlós, Opolcsik Iván tűzoltó zászlós, Odler Dávid tűzoltó zászlós, Fekete Attila tűzoltó őrmester és Kurcsik Gergő tűzoltó őrmester.

A versenypálya kiválasztásakor a rendezők próbáltak egy olyan helyszínt találni, mely embert próbáló kihívást jelent minden induló számára, és a Balaton-felvidék szépsége is emlékezetessé teszi a versenyen való részvételt. A viszontagságos idő ellenére a résztvevők jól érezték magukat, a hangulat felejthetetlen volt. A célvonalnál a Katasztrófavédelem Központi Zenekara játszott, egyrészt tisztelegve a kiemelkedő teljesítményt nyújtó futók előtt, másrészt szórakoztatva a már fáradt, célvonalba ért versenyzőket, és a még lázasan készülő rajtolókat.

Az eredményhirdetésen a legjobb eredményt elérő egyéni futók emléklapot és érmet, míg a csapatok az oklevél mellé serleget kaptak.

A Belügyminisztérium idei országos terepfutó bajnokságát Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok zárta. A BM OKF humánszolgálatának vezetője beszédében minden résztvevőnek gratulált, hiszen mindenki erején felül teljesített.